Invictus Games met klap van start

“Dit doe je niet voor jezelf, niet voor je familie en niet eens voor je land, Dit doen jullie voor de Invictus-generatie, een nieuwe generatie veteranen.” 

Met die woorden opende de Britse prins Harry vanavond de vierde editie van de Invictus Games. Dit keer in het Australische Sydney. 
Dat gebeurde naast het befaamde Opera House aan het water van Sydney Harbour. Net voor de plechtigheid barstte een enorm onweer los boven het publiek, waardoor de opening enigszins was vertraagd. 

De Invictus Games zijn bedacht door de Britse prins, zelf een Afghanistan-veteraan. Het evenement is bedoeld voor militairen die in dienst lichamelijk of mentaal gewond zijn geraakt. “Maar het is ook bedoeld voor hun vrienden en families, wier levens ook zo zijn veranderd”, zei prins Harry. 

Vreemd 

De eerste Nederlanders, Ata en Henry, zijn al in actie gekomen tijdens de behendigheidsrit met terreinwagens, op het beschermde Cockatoo Island. Zij kwamen niet op het podium, maar daar draait het ook niet om bij de Invictus Games, stelde Ata. “Het was voor ons natuurlijk vreemd met het stuur rechts en de versnellingen links. We hebben ons best gedaan, meer konden Henry en ik echt niet doen.”

Morgen zijn de wielrenners en zeilers aan de beurt. Edwin de Wolf, Rahmon Zondervan, Antonie van Herwijnen en Stefan Nommensen gaan in de ochtend van start voor de tijdrit en in de middag rijden zij het criterium. Stephanie Verhoef komt alleen bij de tijdrit op het parcours in de mooie en historische botanische tuin van Sydney. Luuk Veltink, Marc van de Kuilen, Jeroen Lunsingh en Edwin Vermetten vormen tegelijkertijd het team in de oranje zeilboot op de wateren rond het befaamde Sydney Opera House.

Den Haag 

De Nederlandse ploeg komt verder in de week uit bij zitvolleybal, rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, powerlift, indoorroeien, zwemmen, atletiek, boogschieten. De spelen duren tot en met volgende week zaterdag.
Dan is ook de introductie van Nederland als organisator voor de Invictus Games van 2020 in Den Haag. Aan deze editie doen 500 (oud-)militairen uit 18 landen aan deel. Polen is de enige debutant op het toernooi.