Weekoverzicht Defensieoperaties

De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali verzamelde inlichtingen voor de Minusma-missie. Oversteekplaatsen van de Niger verkennen was een van de opdrachten. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 11 tot 17 oktober 2018.

Nederlandse militaire voertuigen op de pont over rivier
Nederlandse voertuigen op de pont over de Niger.

Door gesprekken met de bevolking bouwen de militairen een goed beeld op van het operatiegebied. Bij een van de operaties vond ook een dropping van goederen plaats. Dat gebeurde in samenwerking met de Belgische luchtmacht. Verder trainde de taakgroep samen met het Canadese helikopterdetachement procedures voor medische evacuaties.

Midden-Oosten

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies. Bij 4 zijn wapens ingezet. Dat gebeurde in de provincie Deir al Zour, in de omgeving van Hajin en Abu Kamal. ISIS-wapenopstellingen waren het doelwit.

Nederlandse voertuigen in bossen van Litouwen
Een Nederlandse CV90 en een Boxer tijdens de oefefning Beowolf.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen rondden de 2-weekse oefening Beowulf af. Samen met collega’s uit Duitsland, België en Tsjechië trainden ze het aanvallend en verdedigend gevecht. Ze oefenden daarbij met scherpe munitie in een van de grootste schiethuizen van Europa.

Voor het aanmeten van een aanvullende winterpakket waren collega’s van het Defensie-kledingbedrijf in Litouwen. Naast de al eerder verstrekte winterkleding krijgen de militairen extra warme truien, sneeuwschoenen, mutsen en handschoenen. De spullen komen naar verwachting eind oktober binnen.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische staten en Polen.

Varende marineschepen.
Beeld: Foto: Canadian Armed Forces
Zr.Ms. De Ruyter en het Spaanse fregat Cristóbal Colón in het westelijk deel van de Middellandse Zee op weg naar de oefening Trident Juncture.

Middellandse Zee

Zr.Ms. De Ruyter nam als vlaggenschip van het NAVO-vlootverband SNMG2 deel aan Mavi Balina. Deze 2-jaarlijkse Turkse oefening spitst zich toe op onderzeebootbestrijding. Met 12 fregatten, 5 onderzeeboten en 5 maritieme patrouillevliegtuigen uit Turkije, Roemenië en Pakistan vormde de training een uitstekende gelegenheid om de maritieme oorlogsvaardigheden van het NAVO-vlootverband te verbeteren.

Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) patrouilleert in het oosten van de Middellandse Zee

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzochten beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de strijd tegen ISIS.
 • Nederland neemt met ongeveer 150 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Defensie levert ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse Role 2-hospitaal. Hier werken de Nederlanders nauw samen met Deense en Britse medici.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Er zijn 3 VPD’s actief in de regio. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Burkina Faso en Oeganda.
 • Zr.Ms. Friesland voert drugsbestrijdingsoperaties uit in het Caribisch gebied. Hierbij werkt de bemanning samen met militairen en kustwachters van verschillende nationaliteiten.
Britse legervoertuigen op Nederlandse snelweg.
Een Britse colonne op een Nederlandse snelweg op weg naar de grens met Duitsland.

Operaties/acties binnenland:

 • Defensie ondersteunde honderden Britse militairen die met voertuigen door Nederland trokken. Zij waren op weg naar Noorwegen voor oefening Trident Juncture.
 • De luchtmacht bewaakt tot begin 2019 met 2 F-16’s het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 49 explosieven onschadelijk. Die waren grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie ondersteunde Justitie met observatie- en searchcapaciteit bij Tiel, Nieuwegein en Helmond.
 • Defensie ondersteunt de autoriteiten op Sint Maarten bij de bewaking op de buitenring van de Point Blanche-gevangenis. Hierbij wenst men een einde te forceren van illegaal smokkelen van drugs/goederen door deze over de buitenmuur te werpen. Deze ondersteuning duurt tot autoriteiten de bewaking buitenring geheel gemoderniseerd hebben met nieuwe beveiligingssystemen.