Slimme precisiegranaat bewijst zich in Zweden

Pantserhouwitsers van het Vuursteuncommando hebben deze week meerdere 155mm Excaliburgranaten succesvol afgevuurd. Dat gebeurde tijdens oefening Dragon Supremacy op het Zweedse schietterrein Älvdalen. Hiermee heeft de complete vuursteunketen zich bewezen. De artillerie kan de wapens in gebruik nemen. 

Vurende pantserhouwitser in Zweden.
Vurende pantserhouwitser in Zweden.

De gevechtsbrigades van de landmacht, commando’s en de mariniers zijn eenheden die tijdens operaties nauw kunnen samenwerken met het Vuursteuncommando. De nieuwe granaten stellen de eenheid in staat om vijandelijke doelen op 50 kilometer afstand uit te schakelen. Nevenschade wordt beperkt doordat de bom wegens zijn zogenoemde top attack een verticale vlucht naar beneden neemt. 

Dankzij de geslaagde test schaart de Nederlandse krijgsmacht zich nu in hetzelfde rijtje met Amerika, Australië, Canada en Zweden. In Europa is Nederland het eerste NAVO-land dat nu beschikt over dit uiterst nauwkeurige en krachtige artilleriewapen.

Het was een perfecte hit. De granaat boorde zich onder meer door 15 cm gewapend beton dat op de containers lag.
Het was een perfecte hit. De granaat boorde zich onder meer door 15 cm gewapend beton dat op de containers lag.

Flexibel, precies, genetwerkt en interoperabel

Dragon Supremacy is de afsluiting van een langlopend wapenproject. Al in 2015 kocht Nederland de munitie van de Verenigde Staten. Nadat dat land echter minimale scheurtjes in de springstof opmerkte, duurde het door onderzoeken jaren voordat de Excalibur een plek kreeg in het arsenaal van het Vuursteuncommando.

De goedkeuring is een belangrijke mijlpaal in het transformatieproces. Dat is nodig om de Nederlandse artillerie om te vormen. Dat moet van een gelimiteerd oppervlaktewapen naar een flexibel, precies, genetwerkt en interoperabel wapensysteem. Een systeem dat op grote afstand en met grote nauwkeurigheid doelen aanvalt.

Niet wachten

Artilleriecommandant luitenant-kolonel Rienk Sijbrandi: “Excalibur zou het optreden van Nederlandse eenheden kunnen veranderen. Ik zie het als een switch die we met z’n allen moeten maken. Dit wapen geeft ons echt de capaciteit om inhoud te geven aan het uitvoeren van diepe operaties. Dus niet wachten tot vijandelijke eenheden opduiken bij onze infanterie, maar ze al veel eerder aangrijpen. En het mooie is dat wij tijdens operaties de inzet 24 uur per dag kunnen garanderen.” 

De validatieoefening Dragon Supremacy leverde voor alle deelnemende partijen veel waardevolle informatie op over het gebruik van de Excalibur. Niet alleen over het verschieten van het projectiel, maar ook over het gebruik in een Nederlandse pantserhouwitser, de uitwerking op verschillende doelen en de samenwerking met de waarnemers.