Uitkomst logistieke 'snelkookpan': werkend systeem voor host nation support

Een werkend digitaal systeem voor host nation support (HNS) waarin NAVO- en EU-lidstaten hun aanvragen voor ondersteuning van een gastland indienen. Het is geen toekomstmuziek meer, maar sinds vandaag zo goed als werkelijkheid. Het werd vanmiddag getoond tijdens de afsluiting van de eerste hackathon van de Taskforce Logistiek in Rijswijk.

Militair op spreekgestoelte.
De deelnemende teams presenteerden vandaag hun ontwerp aan elkaar.

Tijdens een zogenoemde hackaton zitten deskundigen van diverse disciplines in teams bij elkaar om snel een oplossing te vinden voor een prangend probleem.

Militair met microfoon.
Brigadegeneraal Damen: "Wat is er mooier dan 1 tool te hebben dat elk land gebruikt om steun aan te vragen?"

Moeilijk bij te houden

"Nederland is in de EU en binnen de NAVO leidend op het gebied van de military mobility en host nation support. In het ene land regel je zaken op dat gebied nog met de fax en in andere per e-mail met een spread sheet erachter. In alle gevallen is het moeilijk alles bij te houden", aldus Commandant Task Force Logistiek brigadegeneraal Hans Damen. "Wat is er mooier dan 1 tool te hebben dat elk land gebruikt om steun aan te vragen? De task force koos ervoor niet 1 bedrijf zo'n systeem te laten ontwikkelen, maar dat te doen via de snelkookpanmethode van een hackaton."

Luisterende mensen in zaal.
Met grote aandacht worden de presentaties gevolgd.

Fanatiek

Afgelopen dinsdagavond ging een aantal teams, bestaande uit officieren en 4 tot 6 IT-specialisten van firma’s als SAP, Conclusion, ATOS, KPN, IBM, CGI, CAP Gemini, Athos en JIVC van de DMO  aan de slag met de opdracht. "Ze waren erg fanatiek. De teams zijn tot vanmorgen vroeg doorgegaan om een werkend proof of concept te kunnen tonen. De eerste dagen was er relatief veel tijd nodig om elkaar te begrijpen en elkaars taal te leren spreken. De hackaton is een mooi voorbeeld van de adaptieve krijgsmacht. De bedrijven die meedoen zijn zeer betrokken en willen winnen met hun idee", aldus Damen.

Concept verder uitwerken

Het is de bedoeling dat het winnend concept verder wordt uitgewerkt tot een vlekkeloos werkend systeem voor HNS. "Nederland zou het systeem beschikbaar kunnen stellen aan andere landen binnen Europa. Zo voorkom je dat elk land zijn eigen systeem ontwikkelt en die systemen weer op een ander moet aansluiten." Damen was dan ook erg blij met de grote belangstelling van andere Europese landen. "Het ging om zo'n 50 personen uit ongeveer 20 landen. Een aantal mensen was er bij als waarnemer. Nederland maakt op het gebied van military mobility zijn rol als lead nation waar." Het evenement was georganiseerd in samenwerking met logistieke deskundigen van de Duitse krijgsmacht.

Uitslag

Vanmorgen presenteerden alle deelnemende teams de door hen bedachte oplossing. Eerste werd het team, bestaande uit Defensiepersoneel, medewerkers van Capgemini, SAP en Mendix.