Nederlandse F-35's blijven aan de grond voor inspectie

Beide Nederlandse F-35's, die momenteel op een Amerikaanse luchtmachtbasis staan, blijven de komende dagen aan de grond. Een inspectie moet eerst uitwijzen of de brandstofleidingen in orde zijn.

F-35 boven Paleis Het Loo. Foto: Frank Crebas
Archieffoto: F-35 tijdens een rondvlucht boven Nederland.

Ongeluk

Eind vorige maand stortte een F-35B van de US Marines Corps neer. Onderzoek wees uit dat een gescheurde brandstofleiding hiervan de oorzaak was. De scheur heeft kunnen optreden door fouten in het fabricageproces van een specifieke leverancier. Er is een risico dat dit probleem ook bij andere F-35’s optreedt die een brandstofleiding van dezelfde leverancier hebben.

Vervangen

Defensie is door het F-35 Joint Program Office geïnformeerd en laat de komende dagen een inspectie uitvoeren aan de twee F-35's die op Edwards Air Force Base staan. Als bij de Nederlandse toestellen verdachte brandstofleidingen worden gevonden dan worden deze voor de eerstvolgende vlucht vervangen.