Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s ondersteunden tijdens 9 missies grondtroepen in Syrië. Dit gebeurde in het kader van de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Tijdens 2 missies werden wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 3 tot 10 oktober 2018.

Wapentechnici aan het werk met tegenlicht.
Wapentechnici hangen een bom onder een Nederlandse F-16 (januari 2018).

De wapeninzet gebeurde in de provincie Deir al Zour, in de omgeving van Abu Kamal. ISIS-wapenopstellingen, een logistieke opslagplaats en ISIS-strijders waren het doelwit.

Irak

Nederlandse militairen geven momenteel de ‘bataljonstraining’ aan Koerdische eenheden in de omgeving van Erbil, Irak. Dat geldt ook voor een instructeursopleiding en een training voor het beveiligen van grote gebieden. Samen met Finse militairen wordt een leiderschapstraining voorbereid, die op korte termijn start.

In de omgeving van Bagdad ondersteunen Nederlandse trainers het Speciale Operaties Trainings Centrum. Defensie levert ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse Role 2-hospitaal. Hier werken de Nederlanders nauw samen met Deense en Britse medici.

Nederlandse militair in klas met Litouwse leerlingen.
Majoor Robbert gaf voorlichting over de NAVO-inzet en sloot af met een les in aikido.

Litouwen

Nederlandse militairen bezochten de Litouwse Rytas-school in Pabrade om de leerlingen te laten kennismaken met militairen van de enhanced Forward Presence (eFP). De meeste leerlingen zien regelmatig voertuigen van de NAVO door de straten rijden op weg naar het nabijgelegen oefenterrein voor militaire trainingen. Majoor Robbert gaf voorlichting over de NAVO-inzet en sloot af met een les in aikido. Met een aantal praktische vechtsportoefeningen vanuit aikido visualiseerde hij hoe we als NAVO druk uitoefenen.

In Litouwen is een Duitse militair omgekomen. Dit gebeurde door een noodlottig ongeval met een Duitse Buffel-bergingstank tijdens de oefening BEOWULF in Pabrade. Er was geen Nederlandse betrokkenheid. Donderdag nemen de militairen op de kazerne in Rukla de eFP BG op gepaste wijze afscheid met een herdenkingsceremonie. Daarna wordt het stoffelijk overschot naar het vliegveld getransporteerd.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de eFP. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische staten en Polen.

Marineschepen op zee.
Beeld van de oefening Mavi Balina.

SNMG 2

Luchtverdedigings- en Commandofregst Zr.Ms. de Ruyter nam met het Spaanse fregat Cristobál Colón en het Turkse fregat Orucreis deel aan de Turkse oefening MAVI BALINA 2018. Dit is een 2-jaarlijkse Turkse oefening, toegespitst op onderzeebootbestrijding. Met 12 fregatten, 5 onderzeeboten en 5 maritieme patrouillevliegtuigen uit Turkije, Roemenië en Pakistan vormde de oefening een uitstekende gelegenheid om de maritieme oorlogsvaardigheden van het NAVO vlootverband te verbeteren. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter is het vlaggenschip van het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Dat patrouilleert in het oosten van de Middellandse Zee.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzochten beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de strijd tegen ISIS.
 • Nederland neemt met ongeveer 150 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Er zijn 3 VPD’s actief in de regio. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Zr.Ms. Friesland voert drugsbestrijdingsoperaties uit in het Caribisch gebied. Hierbij werkt de bemanning samen met militairen en kustwachters van verschillende nationaliteiten. Afgelopen week heeft het schip een havenbezoek gebracht aan de Verenigde Staten.

Operaties/acties binnenland:

 • De luchtmacht bewaakt tot begin 2019 met 2 F-16’s het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg. Afgelopen week is de Quick Reaction Alert in gezet voor het begeleiden van een lijnvliegtuig van KLM met een calamiteit aan boord. Het toestel is veilig geland op Schiphol.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 53 explosieven onschadelijk. Die zijn grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie verzorgt host nation support voor transport voor Groot-Brittannië voor de oefening Trident Juncture in Noorwegen. Ruim 500 voertuigen en 1.000 militairen verplaatsen zich vanuit Hoek van Holland naar de Nederlands-Duitse grensplaats de Lutte.