Missile away!

Met het lanceren van 4 Patriot-raketten heeft de Task Force Patriot de evaluatie op Kreta afgerond. Dat gebeurde de afgelopen 2 dagen. De eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando is door een internationaal gezelschap van luchtverdedigers beoordeeld. Ook zijn nieuwe systemen getest waarmee de eenheid in technisch opzicht een stap voorwaarts zet.

De task force, bestaande uit militairen van land- en luchtmacht, beoefende op het Griekse eiland het hele operationele proces; van het verplaatsen tot het tactisch schieten. Ze werden beoordeeld door een team van Griekse, Duitse en Nederlandse evaluatoren. De luchtverdedigingseenheid deed met 2 Patriot-vuureenheden, 1 commando-element en 1 logistiek deel mee aan de Tactical Firing Evaluation. Op Kreta is ook communicatiesysteem Compatriot II-systeem uitvoerig getest.

Modificatie

De volgende schietserie op Kreta met de Patriot is in 2021 De 4 Patriot-systemen gaan eerst in etappes naar Amerika voor een modificatie. Ze worden op de hoogste standaard voor luchtverdediging gebracht.

Commandant Task Force Patriot majoor Lennart Cornelisse is blij met wat de eenheid heeft laten zien. "Met de nodige beperkingen die de modificatie in het communicatiesysteem en de verlenging van de levensduur van het wapensysteem met zich meebrengt, voeren we toch met 2 wapensystemen de firing uit. De mensen hebben keihard gewerkt. Ik krijg ook een goed gevoel bij het Compatriot II-systeem, dat geeft vertrouwen."

De locatie op het Griekse eiland Kreta is al decennia een geliefde plek voor het oefenen met raketwapensystemen van land- en luchtmacht. Aangezien een raket in korte tijd enorme afstanden aflegt, is het goed het afvuren te beoefenen boven een rustig gedeelte van de Middellandse Zee.

Spanning

Cornelisse: "De eenheid heeft momenteel veel recent geplaatst personeel. De spanning van een echte lancering is niet te simuleren. Als je succesvol hiernaar toe werkt, geeft dat vertrouwen in het systeem. Onze jonge onervaren militairen hebben hier maximaal kunnen profiteren van de kennis van onze ervaren militairen. Daarnaast krijgen wij als eenheid veel tips and tricks aangereikt van de evaluatoren."