Weekoverzicht Defensieoperaties

Na een achtervolging van ruim zeven uur heeft het stationsschip Zr.Ms Friesland in samenwerking met Kustwacht Caribisch Gebied 900 kilo cocaïne onderschept. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 26 tot 3 oktober 2018.

De NH-90 boordhelikopter kwam het bootje met verdachte pakketjes tijdens een patrouille op het spoor waarna de achtervolging is ingezet. Zr.Ms. Friesland voert momenteel anti-drugsoperaties uit in het Caribisch gebied. Het schip en haar bemanning maakt daarbij deel uit van een permanente multinationale drugsbestrijdingsoperatie geleid door de Joint Interagency Task Force South.

Midden-Oosten

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies boven de Syrische en Irak. Tijdens 4 missies zijn wapens ingezet. Dat gebeurde in de Syrische provincie Deir al Zour, in de omgeving van Abu Kamal. ISIS-wapenopstellingen, een logistieke opslagplaats en ISIS Strijders waren het doelwit.

Cougar met bambi bucket.
Een Cougar-transporthelikopter helpt bij het blussen van een brand (maart 2014).

Blushelikopter

Tijdens een grote brand op een industrieterrein in de gemeente Molenwaard bij Papendrecht hielp een Cougar-transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando met blussen.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzochten beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.
 • Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 150 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen. Defensie levert in het land ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse role 2-hospitaal. Hier werken de Nederlanders nauw samen met Noorse, Deense en Britse medici.
 • Nederlandse militairen ondersteunden in het Midden-Oosten missies die zijn bedoeld om het vredesproces te bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Er zijn 3 VPD’s actief in de regio. Daarnaast wordt regelmatig de KDC-10 met bemanning voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali verzamelt inlichtingen voor de Minusma-missie.
 • Het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) patrouilleert in het oosten van de Middellandse Zee. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter is het vlaggenschip.
 • Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische staten en Polen.

Operaties/acties binnenland:

 • De luchtmacht bewaakt tot begin 2019 met 2 F-16’s het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 47 explosieven onschadelijk. Die zijn grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie ondersteunde Justitie met observatiecapaciteit in de omgeving van Moerdijk en de Oostvaardersplassen.