Vernieuwde Nationale Taptoe maakt belofte waar

De aankondiging over de vernieuwde taptoe was al veelbelovend, met de uitvoering stelde de organisatie de vele bezoekers niet teleur. Het nationale,  militaire  muziekfestijn in Ahoy Rotterdam was het afgelopen weekend een smaakvolle mix van moderne en klassieke muziek en dans. En uiteraard ontbrak, in beide dimensies, ook het militaire aspect niet.

De luchtmachtkapel.

De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht.

Maar de taptoe is duidelijk meer dan alleen het militaire muziekfestival van weleer. Dit ondanks dat de diverse orkesten van land- en luchtmacht, marechaussee en marine logischerwijs de hoofdmoot van de musici vormen. Dat betekent echter niet dat ze alleen maar militaire muziek spelen, integendeel: pop, klassiek en militair wisselen elkaar af. Al een aantal jaar staat ook het Nederlands Politieorkest op de planken en nodigt de organisatie elk jaar gasten van over de hele wereld uit.

Japanse delegatie.

De Japanse delegatie.

Eiffeltoren

Het verst van huis was de Japanse luchtmacht central band. Voor het eerst in het 64-jarig bestaan van de taptoe, kwam er een muzikale delegatie uit dit land. Van dichter bij huis was het muziek- en acrobatiekkorps van de Parijse brandweer. Bij hun optredens, onder meer op een medley van popmuziek, werd maar al te goed duidelijk hoezeer de nieuwe LED-achterwand van de taptoe (van 40 bij 12 meter) van meerwaarde is. Dan weer stond ‘Ahoy’ aan de voet van de Eiffeltoren, het volgende moment op de stoep van de nachtclub Moulin Rouge.

De brandweer.

De brandweer in actie.

Exercitie

Een staande ovatie was er voor het laatste buitenlandse optreden, van het wereldberoemde Drillteam van het Kongens Gardes Musikkorps. De formatie van Noorse dienstplichtige militairen bleef speciaal voor het Rotterdamse optreden een maand langer in dienst. Het was duidelijk waarom de organisatie het Noorse team naar de havenstand had gehaald. De spectaculaire exercitiedemonstratie van de dienstplichtigen was van een ongekend hoog niveau.

Verbindend

Het grote publiek kwam vrijdagavond, zaterdag en gisteren in groten getale naar de taptoe: met zo’n 21.000 bezoekers ruim 5.000 meer dan in voorgaande jaren. De eerste voorstelling is echter al op vrijdagmiddag, speciaal voor dienstslachtoffers, veteranen, relaties en nabestaanden. De middag die werd bijgewoond door minister van Defensie Ank Bijleveld en geopend door de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Hans van Griensven. Hij stond onder  meer stil bij de verbindende factor die muziek kan slaan tussen de verschillende veteranengroepen.

Volgend jaar is de Nationale Taptoe op 27, 28 en 29 september.