Cougar helpt bedrijfsbrand blussen

De luchtmachtbemanning van een Cougar-transporthelikopter heeft geholpen bij het blussen van een verpakkingsmaterialenbedrijf in het Zuid-Hollandse Molenaarsgraaf. De militairen trainden toevallig in de buurt het blussen van branden met een zogenoemde bambi bucket toen ze het vuur vanuit de lucht ontdekten.

Cougar dropt water met bambi bucket.
Cougar dropt water op brand (archieffoto).

Nadat navraag uitwees dat hulp zeer gewenst was, bracht ‘de vliegende brandweer’ de net opgedane ervaring in de praktijk. De helikopter bewees met name zijn meerwaarde doordat die boven de brand in het midden van een loods kon komen.

Het toestel kan via de bambi bucket ongeveer 2.500 liter water per keer naar beneden storten.
Er is uiteindelijk bijna 25.000 liter water via de flexibele waterzak op het vuur gegooid.  

Bijna 2 miljoen liter

In juli en begin augustus is het Defensie Helikopter Commando ook meerdere keren verzocht een helikopter in de zetten voor brandbestrijding. Toen rukte in korte tijd 8 keer een Chinook-transporthelikopter uit. In slechts enkele weken, én met deze Cougarinzet, is er inmiddels bijna 2 miljoen liter water op de verschillende vuren gedropt.