Weekoverzicht Defensieoperaties

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 8 missies. Die zijn gevlogen boven de Syrische provincie Deir al Zour, in de omgeving van Abu Kamal. Er zijn 3 keer wapens ingezet. ISIS-strijders, een wapenopstelling en een logistieke opslagplaats waren het doelwit. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 19 tot 25 september 2018.

F-16 in shelter.
Een Nederlandse F-16 in een shelter in Jordanië.

Afghanistan

Afgelopen week is het chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) detachement teruggevlogen uit Afghanistan. Het detachement is voor de NAVO-missie Resolute Support ingezet. Het voerde een succesvolle Detectie-, Identificatie- en Monitoringsverkenning uit op een kunstmestfabriek bij het Afghaanse kamp Shaheen.

Mali

De langeafstandsverkennerstaakgroep in Mali verzamelt tijdens patrouilles inlichtingen voor de Minusma-missie. Dat kan op grote afstand zijn van standplaats Camp Castor in Gao, maar altijd binnen het bereik van een zogenoemde medevac-helikopter (medische evacuatie). De Long Range Recce Patrol Task Group (LRRPTG) stapte afgelopen week in een Canadese Chinook-transporthelikopter die hen heeft afgezet om een omgeving te verkennen, de sfeer te proeven en contact te leggen met de lokale bevolking.

Medische apparatuur in vliegtuig.
Een deel van de medische apparatuur in de Duitse Transall.

Transall

De komst van een Duitse Transall C-160 transporttoestel trok deze week de aandacht. Het toestel is helemaal ingericht voor vervoer en behandeling van gewonden. Er zijn 7 ligplaatsen voor patiënten en 2 voor Intensive Care-patiënten. Als een Nederlands militair gewond raakt, moet deze binnen 10 minuten medische hulp krijgen. De afspraak is dat er binnen 1 uur een arts bij is en de patiënt binnen 2 uur in een hospitaal ligt. Als het beter is dat een patiënt in Nederland wordt behandeld, vindt er een strategische evacuatie (stratevac) plaats. De Transall vliegt de patiënt dan naar Niamey (Niger). Daar staat een ander vliegtuig klaar die de patiënt naar Nederland brengt. Zuurstof, medicatie, artsen, verpleging, een anesthesist zijn aanwezig.

Het Duitse team voert sinds 2016 al vluchten uit vanaf verschillende locaties in Mali en patiënten zijn op deze manier snel het gebied uitgebracht.

Man sjouwt zware gewichten.
Een van de Nederlandse deelnemers legt een deel van het parcours af.

Sterkste man in Litouwen

Naast alle militaire werkzaamheden in Litouwen is er ook tijd voor 'ontspannen inspanning' in de vorm van een sportwedstrijd. Tsjechische en Belgische militairen streden tegen Nederlandse collega's om de titel 'Sterkste man' in de Strong Man Competition. Onder meer vrachtwagen trekken en het verplaatsen van zware en lastig hanteerbare voorwerpen stonden op het programma. De titel 'Strongest Man' ging naar een Nederlandse militair.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische staten en Polen.

Marineschepen varen in formatie.
Enkele van de schepen die deelnemen aan de Griekse oefening.

NAVO-vlootverband Middellandse Zee

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter heeft samen met het Spaanse fregat ESPS Cristobál Colón deelgenomen aan een Griekse 2-jaarlijkse oefening. Die bood de deelnemers gelegenheid de hedendaagse bedreigingen van de maritieme veiligheid te trainen. Denk aan het in eskaderverband bekwamen in luchtverdediging, onderzeebootbestrijding en het gevecht tegen andere fregatten.  

Zr.Ms. De Ruyter is op dit moment het vlaggenschip van het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Die patrouilleert in het oosten van de Middellandse Zee en aangrenzende wateren, waaronder de Zwarte Zee.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.
 • Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 150 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen. Defensie levert in het land ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse role 2-hospitaal. Hier werken de Nederlanders nauw samen met Noorse, Deense en Britse medici.
 • Nederlandse militairen ondersteunden in het Midden-Oosten missies die zijn bedoeld om het vredesproces te bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Daarnaast wordt regelmatig de KDC-10 met bemanning voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.

Operaties/acties binnenland:

 • De luchtmacht bewaakt tot begin 2019 met 2 F-16’s het luchtruim boven Nederland, België en Luxemburg.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 31 explosieven onschadelijk. Die zijn grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie ondersteunde Justitie met searchcapaciteit in de omgeving van Best en met observatiecapaciteit in de omgeving Dronten. En op verzoek van de burgemeester van Den Haag heeft Defensie observatie- en EODD-capaciteit geleverd tijdens Prinsjesdag 2018.