Defensie innoveert met kledingscanner

Retour gestuurde defensiekleding wordt sinds gisteren nauwkeuriger en veiliger gescand op ‘ongewenste artikelen’. Dat gebeurt met behulp van een gloednieuw röntgenapparaat: de 2D-scan X-Ray.

Vrouwelijke bedrijfsmedewerker scant kleding.

Een medewerker van de Biga Groep demonstreert het nieuwe apparaat.

Defensie kocht de machine uit efficiëntie en veiligheidsoverwegingen. Medewerkers met een lichamelijke en/of geestelijke beperking van de Biga Groep in Zeist, die geretourneerde defensiekleding inzamelen en sorteren, mogen ermee werken. Glunderend onthulden zij de scanner om die vervolgens te demonstreren. “Het werkt een stuk makkelijker en sneller,” vertelt een van hen opgetogen.

Vrouwelijke bedrijfsmedewerker met militaire kleding.

Gevonden!

Pistoolmagazijnen

Het apparaat inspecteert de kleding op alle door Defensie aangemerkte ongewenste artikelen. Denk aan zakmessen, pistoolmagazijnen, munitiepatronen, maar ook autosleutels, toegangspassen en portemonnees. Dat was een handmatige klus, waar dagelijks 65 mensen met een arbeidsbeperking mee in touw waren. “Een tijdrovend karwei,” weet ook Yvonne Pot, manager re-integratie van de Biga Groep. “Behalve dat we nu efficiënter kunnen werken, is het ook veiliger. Nu ga je gericht op zoek naar spullen, voorheen kon het gebeuren dat je zomaar in een uitgeklapt zakmes greep. Al is dat gelukkig nooit gebeurd.” Dat gericht zoeken, zorgt overigens ook voor een hogere betrouwbaarheid.

Michiel Poppink en luitenant-kolonel Rob van Arnhem.

Michiel Poppink en luitenant-kolonel Rob van Arnhem.

Slimmer

Maar de aankoop is vooral nodig voor een efficiencyslag vanwege het stijgende aantal kilo’s te verwerken kleding. “Je kunt daarvoor meer mensen aannemen”, licht luitenant-kolonel Rob van Arnhem de beweegredenen voor de scanner toe. Maar volgens deze categoriemanager van het Kleding en Persoonsgebonden Uitrustingsbedrijf (KPU) van Defensie, zit een beperking aan het vloeroppervlak. “Een aanpassing van de werkwijze en -apparatuur is dus slimmer.” Door de nieuwe gevechtskleding komt er binnenkort een nog grotere stroom retourkleding op gang. Daarnaast groeit de hoeveelheid retourkleding van de Nationale Politie en Brandweer. Ook die verwerkt de Biga Groep. Ter vergelijking: Defensie levert momenteel jaarlijks 5.300 boxpallets kleding aan de Biga Groep, de Nationale Politie zo’n 800 en de Brandweer een kleine 100. “Het belang voor Defensie voor de aanschaf van dit apparaat was zo groot, dat wij hem dus hebben bekostigd.” Het gaat volgens Van Arnhem om een soort handbagagescanner, die we kennen van luchthavens. Leverancier Michiel Poppink van Stage Gate 11 beaamt dat: “We hebben met name de software en database moeten aanpassen op voorwerpen van Defensie.”

Levert geld op

Het inzamelen en sorteren van geretourneerde kleding is niet alleen goed voor het milieu, het levert zelfs een hoop geld op. “Elke euro aan kosten brengt zo’n €10 op,” zegt Van Arnhem triomfantelijk. “35% van de kleding is nog -bijna- als nieuw en wordt hergebruikt. Daardoor hoeven we minder aan te schaffen en kunnen we zo’n 5 tot 10 miljoen euro per jaar besparen. De rest wordt verwerkt tot grondstof en verkocht als hoogwaardige textielvezels aan marktpartijen.” Waar Defensie in 2013 nog jaarlijks €500.000 betaalde voor het verbranden van alle textielafval, levert het recycleproces nu jaarlijks zo’n €1.000.000 op voor Defensie.