Is brigadegeneraal Hans Damen Logistiek Goeroe van 2018?

Brigadegeneraal Hans Damen is binnenkort misschien wel Logistiek Goeroe van 2018. Op initiatief van Jong Logistiek Nederland neemt de militaire souschef Logistiek met nog 2 genomineerden deel aan de verkiezing om deze titel te veroveren. Stemmen kan tot 6 oktober via JLN Awards 2018.

Damen weet op het logistieke vlak als geen ander waar hij het over heeft. Niet voor niets leidt hij bij Defensie de TaskForce Logistiek om grootschalige logistieke operaties, na alle bezuinigingen, nu weer op de kaart te zetten. Denk daarbij aan de doorvoer van enorme hoeveelheden Amerikaanse helikopters, voertuigen en ander materieel medio dit jaar via de Rotterdamse haven.

Via lezingen

Jong Logistiek Nederland, een platform dat zich richt op jonge professionals tot 30 jaar en hbo- en wo-studenten, nomineert Damen vooral vanwege zijn betrokkenheid bij jongeren in de logistiek. Zij maakten onder meer kennis met hem via lezingen, maar ook via netwerken als Jong Defensie en Futur, die Damen stimuleert.

Vereerd

De souschef Logistiek is zeer vereerd met de nominatie. Toch is hij eigenlijk van mening dat de jonge logistici geen goeroe nodig hebben om logistieke kennis, kunde, ideeën en enthousiasme uit hun hoofden te halen. “Integendeel”, laat hij  via de website jonglogistiek weten, “ik ben bang dat een klassieke goeroe juist voorkomt dat dat gebeurt. Een goeroe wil immers zijn wijze lessen delen.”

Toch zegt hij de nominatie ‘gracieus te aanvaarden’, maar wel op 1 voorwaarde. “Dat we met zijn allen één keer heel hard schreeuwen dat we individuen zijn. Maar daarna stoppen we met roepen en zijn we individuen. We delen onze individuele slimme, stomme, leuke, briljante ideeën met elkaar en met onze chefs en onze medewerkers. En we staan open voor de ideeën van anderen. We dagen elkaar uit.  We helpen elkaar. Door alle generaties heen, zonder meesters en leerlingen, maar als logistieke vrienden. Daar wordt Nederland (logistiek) beter van. Daar worden we samen beter van."

Military mobility

Om even terug te komen op de Host Nation-taak. Daarbij is Damen verantwoordelijk voor alle acties die opgezet moeten worden op het gebied van materieeltransporten, die via Nederland de grens over gaan, zowel bij binnenkomst als bij vertrek. Damen organiseert, adviseert en stemt af in overleg met veel partners. Enkele voorbeelden zijn de verschillende krijgsmachtdelen, contactpersonen bij de EU en de NAVO en ministeries als Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken, Financiën en Justitie en Veiligheid. Verder speelt Damen een belangrijke rol op het vlak van de ‘military mobility’ waarbij het op initiatief van Nederland makkelijk moet worden met militaire konvooien snel een grens te passeren.