F-16’s werpen bommen af op de Vliehors Range

F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht oefenen deze week het afwerpen van scherpe bommen. Dat doen ze op de NAVO-oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. Van vandaag tot en met 28 september gooien ze bommen van het type MK82 (500 ponders). De vluchten zijn overdag, behalve vrijdagmiddag.
 

Het kunnen afwerpen van bommen is noodzakelijk voor de inzetbaarheid van jachtvliegers. Dat blijkt wel uit de huidige inzet van Nederlandse F-16's boven Irak en Oost-Syrië. Daar nemen zij sinds januari in coalitieverband deel aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. De vliegers zetten regelmatig hun wapens in. Het is dus erg belangrijk dat van te voren goed te trainen.

Bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen

De Vliehors Range, het westelijkste deel van Vlieland, bestrijkt ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein staan voor de vliegtuigen bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen opgesteld. De grens van het oefenterrein is aangegeven met waarschuwingsborden en een rode vlag maakt duidelijk dat er ‘bombardementen’ zijn. Tijdens oefeningen is de Vliehors Range niet toegankelijk voor publiek.

Geluidhinder

Bij de trainingsvluchten richt het Bureau Geluidhinder van de luchtmacht op Texel meetposten in. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidbelasting gaat een geplande oefeningen wel of niet door. De mobiele meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

Kijk voor informatie op de pagina vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor klachten kunt u ook terecht op de website van Defensie.