Weekoverzicht Defensieoperaties

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies boven de Syrische provincie Deir al Zour en Irak. Hier is tijdens 1 vlucht wapeninzet geweest in de buurt van Hajin. Hierbij is een wapenopslagplaats van ISIS aangevallen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 6 tot 12 september.

Nederlandse F-16 in Jordanië.

Archieffoto januari 2018.

Zr. Ms. De Ruyter met op achtergrond Russische schepen.

Zr. Ms. De Ruyter met op de achtergrond oefenende Russische schepen.

SNMG 2

Het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG 2) patrouilleert in het oosten van de Middellandse Zee. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter is het vlaggenschip. SNMG 2 houdt een groot aantal oefenende Russische marinevaartuigen in de gaten vanwege de Russische inmenging in Syrië. Zr. Ms. De Ruyter vaart samen met de fregatten Ville de Quebec (Canada), Elli (Griekenland) en Cristóbal Colon (Spanje).

Militair aan kabel zweeft over riviertje.

Een Nederlandse militair steekt een riviertje over, hangend aan een kabel.

Litouwen

De trainingen in de Nederlandse Tactical Indoor Simulator (TACTIS) in Litouwen zijn in afwachting van nader onderzoek stilgelegd. In de omgeving van de locatie waar de simulatoren zijn opgebouwd, is asbest gevonden. Onderzoek van een Duitse arbo-functionaris en een Duitse medicus wijst uit dat er geen gevaar is voor het personeel doordat het asbest ver genoeg van de luchtinlaat van de simulator is aangetroffen. Er is geen asbest gevonden op de locatie van de simulator zelf..

De Nederlandse militairen in Litouwen bereidden zich op de schietbaan voor op het optreden in stedelijk gebied. Komende maand brengen ze deze vaardigheden in de praktijk in een van de grootste schiethuizen van Europa, in het oosten van Litouwen. Militairen bekwaamden zich ook in het oversteken van rivieren, beken en kanaaltjes. Het is de bedoeling dat zowel de militairen als hun uitrusting droog aan de overkant komen.

2 militairen schudden elkaars hand.

De overdracht over de LRRPRG wordt met een handdruk bezegeld.

Mali

Het commando van de Long Range Recce Patrol Task Group (LRRPTG) is overgedragen aan LRRPTG-6. De militairen van 13 Infanteriebataljon infanterie luchtmobiel Regiment stoottroepen Prins Bernhard zijn afgelost door 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment van Heutsz uit Schaarsbergen. Binnen enkele dagen komen de laatste militairen van LRRPTG-5 in Nederland aan.

Een Nederlandse militair liep tijdens een patrouille in de omgeving van Gao door een ongeluk met een lier een lichte verwonding op aan zijn hand. Hij is voor behandeling per helikopter overgebracht naar het Franse veldhospitaal in Gao en maakt het goed. De militair heeft zelf zijn familie ingelicht. Dit was de eerste MEDEVAC (medische evacuatie) uitgevoerd door de Canadezen die per 1 augustus deze taak hebben overgenomen.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.
 • Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen. Defensie levert in het land ook chirurgische teams voor het Amerikaanse role 2-hospitaal. Hier werken de Nederlanders nauw samen met Noorse, Deense en Britse medici.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij ondersteunen deze missies die zijn bedoeld om het vredesproces in het Midden-Oosten te bewaken.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Zr. Ms. Friesland vaart als stationsschip in het Caribisch gebied. Het voert drugsbestrijdingsoperaties uit. Hierbij werkt de bemanning regelmatig samen met militairen en kustwachters van verschillende nationaliteiten.

Operaties/acties binnenland:

 • Een trainingsvlucht van Quick Reaction Alert-F-16's veranderde in een echte Quick Reaction Alert toen het contact met een Spaans verkeersvliegtuig verloren ging. Het toestel was onderweg van Göteborg in Zweden naar Chalon Vatry in Frankrijk. Nog voor het toestel het Nederlandse luchtruim invloog, was het contact weer hersteld en konden de F-16's doorgaan met hun oefening.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 39 explosieven, grotendeels  uit de Tweede Wereldoorlog, onschadelijk.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens. Tot nu toe heeft de ondersteuning 11.510 mandagen gekost.
 • Defensie leverde searchcapaciteit voor het doorzoeken van verschillende woonhuizen in de omgeving van Almelo. Dat deed Defensie ook op Curaçao. Diverse objecten en terreinen werden doorzocht om bewijzen te zoeken in diverse strafrechtelijke onderzoeken.
 • Op verzoek van de Kustwacht in het Caribisch Gebied werden 35 militairen ingezet om de eventuele extra toestroom van scheepvaart goed op te vangen, illegale activiteiten tegen te gaan en om een duidelijk signaal af te geven naar de omgeving in het Caribisch Gebied. Het Maritieme Advanced Search Team van het Korps Mariniers ondersteunde het Openbaar Ministerie Curacao in een zaak naar mensensmokkel.