Marine vol energie op Wereldhavendagen Rotterdam

De Koninklijke Marine doet nog tot en met zondag mee aan de Wereldhavendagen in Rotterdam. Tijdens het evenement zijn onder meer het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen en het mariniersdorp te bezoeken en zijn demonstraties te bekijken. Zo is te zien hoe de marine in het Caribisch gebied drugssmokkelaars aanhoudt en, indien nodig, in de wateren rond Somalië piraten aanpakt.

Special forces van het Korps Mariniers overmeesteren terroristen tijdens een demonstratie.
Special forces van het Korps Mariniers (NLMARSOF) overmeesteren tijdens een demo een groep terroristen.

De Koninklijk Marine is al jaren een vaste deelnemer aan de Wereldhavendagen. Het thema van dit jaar is 'Energize'. Dat verwijst naar het duurzame karakter van de Rotterdamse haven en de vele innovaties die de haven naar een schoner tijdperk brengen.

Ook de marine ontwikkelt zich op het gebied van duurzaamheid. Onder meer met de hybride sleepboten van de Waddenzeeklasse en het varen op duurzame brandstof door de mijnenjagers en hydrografische schepen.

Zr.Ms. Evertsen ligt aan Rotterdamse kade.
Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen ligt aan de Rotterdamse kade en is te bezoeken.

Kijken en meedoen

Tijdens de Wereldhavendagen zijn de aanwezige marineschepen opengesteld voor publiek. Naast de Evertsen is dat bijvoorbeeld de sterkste (hybride) sleepboot in de geschiedenis van de marine. In de haven ligt ook een NAVO-vlootverband van mijnenbestrijders.

Rotterdam en mariniers zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Aan de Parkkade zijn alle bezoekers dan ook van harte welkom in het mariniersdorp. Kinderen en jeugdige volwassenen kunnen worden gecamoufleerd. Ze mogen zich uitleven op de hindernisbaan, een ritje maken in een rupsvoertuig en kennismaken met mariniers en hun materieel.

Militairen in FRISC-motorboten op de Maas.
Leden van NLMARSOF (Netherlands Maritime Special Operations Forces) gebruiken tijdens de demonstratie op de Maas ook hun snelle FRISC-motorboten.

Spectaculaire demo’s

De marine trakteert het publiek ook nog eens 2 keer per dag op verschillende spectaculaire demonstraties. Het oudste krijgsmachtdeel demonstreert bijvoorbeeld hoe zij een koopvaardijschip bevrijdt van Somalische piraten en hoe de marine drugssmokkelaars in het Caribisch gebied onderschept. De maritieme gevechtshelikopter NH90 speelt samen met de snelle onderscheppingsvaartuigen FRISC’s een belangrijke rol in deze operaties.

Het actuele programma en tijden staan op wereldhavendagen.nl.