Weekoverzicht Defensieoperaties

Het Nederlandse patrouilleschip Zr.Ms. Friesland onderschepte in het Caribisch gebied een verdacht bootje. 3 opvarenden zijn aangehouden en overgedragen aan de autoriteiten op Sint Maarten. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 15 tot 22 augustus 2018.

Bemanning in snelle motorboot pikt balen op uit water.
De bemanning van de FRISC van de Friesland haalt gedumpte balen drugs uit het water.

Een Dash-8 patrouillevliegtuig van de Kustwacht merkte de zogenoemde go fast op. Dat kwam omdat het langszij een schip lag en er mogelijk overdracht van drugs plaatsvond. Het bootje voer daarna dezelfde route terug. De gealarmeerde maritieme NH90-helikopter van de Friesland steeg op om de go fast te volgen. Omdat de bemanning van het bootje de stopsignalen van de heli negeerde, loste de boordschutter waarschuwingsschoten. Toen ook dat niet hielp, schakelde hij met gerichte schoten de buitenboordmotoren uit. Een boardingteam van de kustwacht voer met 2 snelle motorboten (FRISC’s) van de Friesland naar de go fast en hield de bemanning aan.

Aan boord van het bootje en op zee is tevergeefs gezocht naar drugs. De verdachten zijn daarom weer in vrijheid gesteld.

Dezelfde week is ook meer dan 400 kilo cocaïne vernietigd. De contrabande werd eerder gevonden door Zr.Ms. Friesland.

Nederlandse F-16 verlaat shelter.
Een Nederlandse F-16 verlaat op een vliegbasis in Jordanië de shelter (archieffoto).

Midden-Oosten

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 10 missies boven de Syrische provincie Deir al Zour en de Iraakse provincie Ninawa.

Litouwen

Nederlandse chauffeurs in Litouwen trainden in een simulator het rijden onder winterse omstandigheden. Zo zijn ze voorbereid op de winter in Oost-Europa.

CV90 op schietbaan Pabrade.
Een Nederlandse CV90 test de vernieuwde schietbaan op het oefenterrein Pabrade.

Een vernieuwde schietbaan op het Oost-Litouwse oefenterrein Pabrade is tijdens een laatste inspectie door verschillende voertuigen getest. Nederland deed dat met het pantserrupsvoertuig CV90 en wielvoertuig Fennek.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Quad rijdt Chinook uit.
Een Nederlandse quad rijdt het laadruim van de Canadese Chinook uit.

Mali

De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali vergaarde inlichtingen voor de Minusma-missie.

Het Canadese Helikopterdetachement is sinds vorige week volledig inzetbaar (fully operational capable). Tijdens de 1e inzet van de Canadese Chinook werden Nederlandse langeafstandsverkenners te voet en met quads naar een dorp gebracht.

Boordhelikopter van de De Ruyter op het vliegdek van het fregat.
De boordhelikopter van Zr.Ms. De Ruyter bij duisternis op het vliegdek (archieffoto).

Lopende operaties buitenland:

 • Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter fungeert als vlaggenschip van de SNMG2. Dit vlootverband maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO en voert maritieme operaties uit. Dat gebeurt in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en aangrenzende wateren, waaronder de Zwarte Zee.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.
 • Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen. Defensie levert in het land ook chirurgische teams voor het Amerikaanse role 2-hospitaal. De Nederlanders werken in het hospitaal nauw samen met Noorse, Deense en Britse medici.
 • Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij ondersteunen deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali vergaarde inlichtingen voor de Minusma-missie. De permanente aanwezigheid van Nederlandse militairen op de vooruitgeschoven post in het Malinese Kidal, is vooralsnog beëindigd. De maatregel is nodig omdat de medische keten niet meer voldoet aan de Nederlandse eisen.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De explosievenopruimingsdienst maakte 35 explosieven onschadelijk.
 • Op verzoek van justitie doorzochten militairen diverse objecten bij Urk.
 • Een Advanced Search Team ondersteunde lokale autoriteiten op Curaçao bij het doorzoeken van objecten en terreinen.
 • De landmacht assisteerde de politie met de Raven en Black Hornet (Unmanned Aerieal Systems) bij een strafrechtelijk onderzoek in de omgeving van Steenbergen.