Weekoverzicht Defensieoperaties

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 10 missies in de Syrische provincie Deir al Zour. 2 x zijn wapens ingezet. Een keer nabij Hajin en een keer nabij Abu Kamal. Het betrof beide keren een aanval op een logistieke opslagplaats. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 8 tot 15 augustus 2018.

F-16 taxiet naar startbaan.
Een Nederlandse F-16 op weg naar de startbaan.

Irak

Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen.

Defensie levert in het land ook chirurgische teams voor het Amerikaanse role 2-hospitaal. Dat gebeurt via het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen.

Een team bestaat uit ongeveer 10 man, onder wie chirurgen, een anesthesist, verpleegkundigen en een laborant. Naast de zorg voor mensen behandelt het team ook honden, dit keer het gebit van hond Ido. De dieren worden ingezet bij bewakings- en opsporingsactiviteiten.

De Nederlanders werken in het hospitaal nauw samen met Noorse, Deense en Britse medici.

Genisten bij een hindernis om ‘vijandelijke’ voertuigen te stoppen.
Een hindernis om ‘vijandelijke’ voertuigen te stoppen.

Litouwen

De nieuwe lichting Nederlandse militairen trainde voor het eerst op Litouwse bodem. Voor dat doel werden pantserinfanteriegevechtsvoertuigen met Duitse, Franse en Tsjechische opleggers verplaatst naar het oefenterrein in Kuzla Ruda. De Litouwse politie begeleidde het konvooi.

In het aanvallend en verdedigend oefengevecht werden genie en vuursteun gecombineerd met infanterie-optreden. Zo wierp de genie hindernissen op om ‘vijandelijke’ voertuigen te stoppen.

Bij een ‘aanval’ op een compound kon de infanterie de hulp van het Fire Support Team (vuursteun) goed gebruiken. De medisch specialisten zorgden voor de behandeling en afvoer van de ‘gewonden’. Al met al wist elk specialisme het trainingsniveau weer op een hoger niveau te krijgen.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Mali

De militairen in Bamako en Gao kregen bezoek van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) luitenant-generaal Hans Van Griensven. Hij liet zich door het personeel informeren over de voorbereidingen op de uitzending naar Mali en de ervaringen in de missie zelf. De IGK sprak ook de Nederlandse Ambassadeur en de ombudsman (mediateur de la Republique) van Mali over de situatie in het land en de Nederlandse bijdrage.

Van Griensven treedt op als onafhankelijk adviseur van de minister. Zijn bezoek  aan een missiegebied is dus van groot belang om gedegen verslag te kunnen doen. Een ding is voor de IGK zeker duidelijk. “Ondanks alle beperkingen die het land, de internationale omgeving, maar ook onze eigen inzetbaarheid met zich meebrengen, wordt de kwaliteit van de Nederlandse inzet alom geprezen.”

De IGK in gesprek met Nederlandse militairen in Gao.
De IGK in gesprek met Nederlandse militairen.

Tijdens zijn bezoek had de IGK de eer om ook de VN-medaille en het eremetaal voor de inzet na orkaan Irma op Sint Maarten aan collega’s van Defensie en een medewerkster van de Nationale Politie uit te reiken. Hij prees de inzet en betrokkenheid die ze getoond hebben door in moeilijke en chaotische omstandigheden bij te dragen aan de lokale veiligheid, stabiliteit en herstel.

De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali vergaarde inlichtingen voor de Minusma-missie. De permanente aanwezigheid van Nederlandse militairen op de vooruitgeschoven post in het Malinese Kidal, is vooralsnog beëindigd. De maatregel is nodig omdat de medische keten niet meer voldoet aan de Nederlandse eisen.

Lopende operaties buitenland:

  • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
  • Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.
  • Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
  • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij ondersteunen deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
  • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
  • Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter fungeert als vlaggenschip van de SNMG2. Dit vlootverband maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO en voert maritieme operaties uit. Dat gebeurt in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en aangrenzende wateren, waaronder de Zwarte Zee.

Operaties/acties binnenland:

  • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
  • De explosievenopruimingsdienst maakte 31 explosieven onschadelijk.
  • Luchtmachtmilitairen stonden met blushelikopter paraat vanwege een verhoogde kans op natuurbranden. Door het veranderde  weer is de steunverlening inmiddels beëindigd.