Luchtmachthelikopter opnieuw als vliegende brandweer ingezet (update)

Een Chinook-transporthelikopter is zojuist begonnen met het droppen van grote hoeveelheden water op een bosgebied in Duitsland, net over de grens bij het Limburgse Venlo. Daar brak afgelopen nacht brand uit. Ondanks dat er nu alleen nog sprake is van rook hebben de Duitsers Defensie om hulp gevraagd.

Chinook met bambi bucket.

Het militaire toestel van het Defensie Helikopter Commando dropt nu via een flexibele waterzak, een zogenoemde bambi bucket, duizenden liters water tegelijk op het smeulende gebied. Het vermoeden is dat daar nog niet opgeruimde munitie uit de Tweede Wereldoorlog ligt. Omdat de Duitse brandweer daardoor het bos niet via de grond kan bereiken, is Defensie om hulp gevraagd.

Vanuit de lucht helpt de Chinookbemanning nu te voorkomen dat het vuur opnieuw oplaait. 

Sinds 1 juli zijn Chinooks nu al voor de 7e keer te hulp geschoten bij blusacties in binnen- en buitenland.

De Chinook vandaag bij Venlo.
De Chinook vandaag bij Venlo.

250.000 liter water (update 18.15 uur)

De Chinook heeft bijna 250.000 liter water gegooid op het bosgebied bij Venlo. De brand is nog niet volledig geblust.

Tijdens de inzet van de luchtmachthelikopter zag de brandweer in de omgeving kans een veilige route naar de brandhaard te creeren.  De hulpdiensten gaan het vuur nu verder zelfstandig te lijf.

De Chinook is inmiddels teruggekeerd naar Vliegbasis Gilze-Rijen en even na 18.00 uur weer geland.

Natuurbrand Lomm

Onderweg naar de thuisbasis ondersteunde de helikopterbemanning ook nog even bij Lomm. In deze plaats, onder de rook van Venlo, woedt sinds eind van de middag een natuurbrand in een zandwinningsgebied.