Weekoverzicht Defensieoperaties

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies, alle in de Syrische provincie Deir al Zour. Er zijn geen wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 25 juli tot 1 augustus 2018.

F-16 in Jordanië stijgt op.

Een F-16 vertrekt voor een missie (januari 2018).

Militairen bij medische uitrusting.

Een Nederlandse militair toont de medische uitrusting aan een Tsjechische collega.

Litouwen

Met een alarmeringsoefening testte de nieuwe lichting Nederlandse militairen de procedures en de snelheid waarmee de eenheid operationeel is.

Nederlandse, Duitse en Tsjechische militairen van de geneeskundige dienst kwamen bijeen om procedures af te stemmen en bekend te raken met elkaars materieel.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Snelle motorboten cirkelen om de De Ruyter.

Oekraïnse snelle motorboten vallen Zr. Ms. De Ruyter aan.

Standing NATO Maritime Group 2

Het vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG 2) Zr. Ms. de Ruyter trainde op de Zwarte Zee diverse keren met de Oekraïense marine. Na een bezoek aan Odessa deed het schip in vlootverband mee aan manoeuvreeroefeningen. Verder moest het zich verdedigen tegen een Oekraïense aanval van snelle patrouilleboten. Doel van de oefening was verhoging van de interoperabiliteit.

De SNMG2 maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO en voert maritieme operaties uit in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en aangrenzende wateren zoals de Zwarte Zee.

Texas

Een Nederlandse Chinook-transporthelikopter stortte bijna 400.000 liter water op branden in Texas.

Bauer in Togolees hospitaal.

Luitenant-admiraal Bauer bezoekt het Togolese hospitaal (oktober 2017).

Lopende operaties buitenland:

 • De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali vergaarde inlichtingen voor de Minusma-missie. De permanente aanwezigheid van Nederlandse militairen op de vooruitgeschoven post in het Malinese Kidal, is vooralsnog beëindigd. De maatregel is nodig omdat de medische keten niet meer voldoet aan de Nederlandse eisen.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen.
 • Verder opereert in Irak een Nederlands chirurgisch team. Dat gebeurt in het westen in een Amerikaans role 2-hospitaal. Het team werkt nauw samen met Noorse, Deense en medici uit het Verenigd Koninkrijk.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij ondersteunen deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen. De inzet in Oeganda is afgelopen week succesvol beëindigd.
 • Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.
 • Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.

Operaties/acties binnenland:

 • Defensie ondersteunde justitie met zoekcapaciteit bij Roermond. Militairen hielpen de politie ook met zoeken en observeren bij Roosendaal.
 • De Marinebrandweer assisteerde de civiele brandweer bij Den Helder.
 • Luchtmachtmilitairen en blushelikopter stonden stand by vanwege een verhoogde kans op natuurbranden.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De explosievenopruimingsdienst maakte 41 explosieven onschadelijk.