Chinook helpt bij blussen zeer grote brand in Emmen (update)

Een Chinook-transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht met een zogenoemde bambi bucket helpt sinds vanmiddag bij het blussen van een zeer grote brand. Die woedt sinds vanmorgen op industrieterrein Nieuw-Dordrecht in Oranjedorp bij Emmen. Een 10 meter hoge afvalberg van plastic, sloopafval en hout staat in de fik.

Chinook met bambi bucket.
Archieffoto: Een Chinook met bambi bucket boven een brand.

Het toestel steeg vanmiddag rond 14.15 uur van Vliegbasis Gilze-Rijen op, nadat de Drentse brandweer om hulp had gevraagd. De helikopter kan met de bambi bucket per keer zo'n 10.000 liter water op het vuur gooien.

De brand, die bij het recyclingbedrijf nog voor half 8 werd ontdekt, is moeilijk te blussen en laait steeds weer op. Het nablussen kan nog lange tijd duren.

Diverse keren ingezet

Brandweerkorpsen uit Emmen, Klazienaveen, Coevorden, Emmer-Compascuum en Schoonebeek helpen bij het blussen van de brand. Ze gebruiken water uit een nabijgelegen Oranjekanaal.

Afgelopen maand waren de Chinooks ook al ingezet voor verschillende branden: 4 in Nederland en 1 in de Verenigde Staten.

UPDATE: donderdag 08.19 uur

De Chinook heeft tot ongeveer 19.00 uur geholpen en stortte zo'n 50.000 liter water (7 drops) uit over de brand. Daarna keerde het toestel terug naar Vliegbasis Gilze-Rijen. De brandweer ging de hele nacht door met blussen.