Nederlandse militairen weg uit Kidal

De permanente aanwezigheid van Nederlandse militairen op de vooruitgeschoven post in het Malinese Kidal, is vooralsnog beëindigd. Deze ongeveer 20 militairen zetten hun operaties in aangepaste vorm voort vanuit de internationale basis in Gao. Volgens minister Ank Bijleveld-Schouten is deze maatregel nodig, omdat de medische keten in Kidal niet meer voldoet aan de Nederlandse eisen.

Militair op uitkijk in Mali bij schemer.

Dit heeft te maken met de aflossing van het medisch team daar. In tegenstelling tot het vorige team, voldoet het nieuwe personeel niet.Een goede medische keten is een belangrijke voorwaarde voor het uitvoeren van militaire operaties. 

Nederlandse militairen in Mali doen verkenningen en verzamelen inlichtingen die de commandant van de VN-missie daar gebruikt om operaties voor te bereiden.

De verkenners doen deze lange afstandsverkenningen vanuit Gao en Kidal. Deze laatste groep zal zijn taken vanaf nu dus ook vanuit Gao gaan uitvoeren.

Militairen in operatiekamer van Togolees hospitaal.
Archief: Luitenant-admiraal Rob Bauer vorig jaar oktober tijdens een bezoek aan het Togolese hospitaal in Kidal.

Militairen die bij operaties rondom Kidal gewond raken, worden geholpen in het zogenoemde role 2-hospitaal in Kidal. Medisch personeel uit Togo leverde daar tot dusver kwalitatief gezien voldoende zorg, inclusief levensreddende chirurgie. Nederland brengt na elke rotatie van medisch personeel een bezoek aan het Togolese role 2-ziekenhuis om vast te stellen of het nieuwe medische team wel aan de Nederlandse eisen voldoet. Het Togolese ziekenhuis vormt een essentiële schakel in de zogenoemde 10-1-2 keten, die voorschrijft dat een patiënt binnen 10 minuten eerste hulp ontvangt, binnen een uur een arts aanwezig is en binnen 2 uur chirurgische hulp kan worden verleend.

Op basis van een nieuwe evaluatie van een Nederlandse traumachirurg op 11 juli, is de conclusie getrokken dat het ziekenhuis in Kidal niet langer voldoet aan de Nederlandse eisen voor levensreddende chirurgie. Hierop is besloten om de operaties en bepaalde oefeningen en trainingen in en rond Kidal op te schorten. Nu is gebleken dat de vereiste richtlijnen niet gehaald worden, heeft minister Bijleveld vandaag besloten om de Nederlandse permanente presentie in Kidal te beëindigen.

VN-helikopters

Ook is de afgelopen tijd gebleken dat de VN-helikopters voor medische evacuaties vanwege vertragende VN-procedures niet snel genoeg kunnen opstijgen. De Nederlandse operaties in Kidal en Gao zijn daarom zodanig in de nabijheid van het kamp gepland en uitgevoerd dat gebruik van de helikopter niet nodig was.

MINUSMA is hiervan op de hoogte gebracht. De Force Commander van MINUSMA kreeg een aantal dagen de tijd om de ontstane situatie op te lossen. Op donderdag 26 juli heeft hij aangegeven dat dit niet lukt. Defensie is met de VN in gesprek om oplossingen te vinden om de belemmeringen op te heffen.

Minister Bijleveld heeft de Tweede Kamer vandaag per brief ingelicht.