Weekoverzicht Defensieoperaties

Zr.Ms. De Ruyter nam als vlaggenschip van het vlootverband Standing NATO Maritime Group (SNMG2) op de Zwarte Zee deel aan Exercise Breeze. Deze oefening is bedoeld om de snel inzetbare maritieme groepen van de NAVO met elkaar te laten trainen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 18 tot 25 juli 2018.

De Ruyter vuurt boortkanon af.
Zr.Ms. de Ruyter vuurt het kanon af tijdens de oefening Breeze.

Ook een vlootverband mijnenjagers (SNMCMG2) maakte deel uit van de training. Exercise Breeze is belangrijk vanwege het verhoogde aantal patrouilles in de regio.

Opgestelde militairen eFP.
Een deel van de nieuwe militairen van de Nederlandse bijdrage aan de eFP.

Litouwen

Een nieuwe lichting Nederlandse militairen ging aan de slag in Rukla. Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Midden-Oosten

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies. Ze waren allemaal in de Syrische provincie Deir al Zour. Er zijn geen wapens ingezet.

C-17 landt op Gao.
De Canadese C-17 landt op de nieuwe start- en landingsbaan in Gao.

Mali

Op de nieuwe runway van Gao landde een Canadese C-17. Het toestel kwam onder meer een Chinook-helikopter brengen. Dit was de eerste keer dat een dergelijk groot vliegtuig van de nieuwe start- en landingsbaan gebruik maakte.

Nederlandse instructeur met Oegandese militairen in het veld.
Een Nederlandse instructeur in het veld met Oegandese militairen (november 2016).

Lopende operaties buitenland:

 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda. De inzet in Niger is afgelopen week succesvol beëindigd.
 • De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali vergaart inlichtingen voor de Minusma-missie.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen. Verder opereert in Irak een Nederlands chirurgisch team. Dat gebeurt in het westen in een Amerikaans role 2-hospitaal. Het team werkt nauw samen met Noorse en Deense medici.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij ondersteunen deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.
 • Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.

Operaties/acties binnenland:

 • Tijdens de 4-daagse en de Nijmeegse zomerfeesten observeerde Defensie de omgeving vanuit de lucht met een ScanEagle
 • Chinook-transporthelikopters assisteerden de brandweer met bluswerk bij Heemskerk en de Drunense duinen.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De explosievenopruimingsdienst maakte 37 explosieven onschadelijk.
 • Defensie ondersteunde justitie met zoekcapaciteit bij Harderwijk, Ewijk en Brunssum.