Nederlandse Chinook dropte al bijna 400.000 liter water op branden in Texas

Een Chinook-transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando helpt al sinds eergisteren bij het blussen van tientallen grote branden bij het Texaanse Fort Hood, waar ook de Koninklijke Luchtmacht traint. De helikopter gooide inmiddels al bijna 400.000 liter water op het vuur, maar dat is nog steeds niet onder controle. De Nederlandse inzet gebeurt op Amerikaans verzoek.

De Amerikaanse versie van de bambi bucket waar de Chinook van Nederland mee blust.
De Amerikaanse versie van de bambi bucket waar de Chinook van Nederland mee blust.

De Chinook dropt duizenden liters water tegelijk met behulp van een Amerikaanse versie van de bambi bucket. Hier gaat maximaal 7.500 liter water in, iets minder dan in de Nederlandse variant. Deze Amerikaanse waterzak kan tijdens het blussen open en weer dicht, zodat er gereguleerd valt te blussen. De Nederlandse bambi bucket dropt al het water in 1 keer.

Nederland heeft 4 Chinooks en 8 Apache-gevechtshelikopters in Fort Hood gestationeerd. De toestellen worden gebruikt voor trainingen en het opleiden van nieuwe en ervaren bemanningen.

Uitzonderlijk

De branden, die woeden in het schietgebied op Fort Hood, zijn ontstaan als gevolg van extreme droogte. De Amerikanen hebben zelf te weinig brandweercapaciteit en het terrein is moeilijk toegankelijk. De Nederlanders hebben overigens geen blustaak in de Verenigde Staten, zoals dat wel in Nederland het geval is. Dat er een Chinook te hulp schiet is dan ook een uitzonderlijke situatie. Naar verwachting duurt het nog dagen voor de branden meester zijn, zelfs met de inzet van helikopters.

Afgelopen 10 dagen bewezen de Chinooks ook al hun diensten in Nederland. Ze zijn ingezet voor het bestrijden van branden bij een afvalverwerker in Twente, op het defensieterrein bij Oldebroek, in de duinen bij Heemskerk en bij de Loonse en Drunense Duinen.