Weekoverzicht Defensieoperaties

Chinook-transporthelikopters zijn uitgerukt om te helpen bij bluswerk. Dat gebeurde boven Oldebroek en de duinen bij Heemskerk. De 2 helikopters staan vanwege de aanhoudende droogte stand by om te ondersteunen bij grote natuurbranden. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 11 tot 18 juli 2018.

Chinook met bambi bucket boven smeulende heide.
Een Chinook vlieg met een bambi bucket boven de smeulende heide.

Midden-Oosten

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 10 missies. Dat gebeurde in de Syrische provincies Deir al Zour, Al Hasakeh en in de Iraakse provincies Al Anbar en Ninawa. Er zijn geen wapens ingezet.

Canadese helikopters op vliegveld.
De Canadese helikopters op Kamp Castor in Gao.

Mali

In Mali zijn 3 Canadese helikopters gearriveerd. Het gaat om 2 Griffins en een Chinook. Zij maken deel uit van een Canadees helidetachement dat de Nederlandse lange-afstandsverkenners gaat ondersteunen. De eenheid gaat opereren met 8 toestellen.

De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali vergaart inlichtingen voor de Minusma-missie.

De Ruyter op zee.
Zr.Ms. De Ruyter op zee (mei 2017).

Lopende operaties buitenland:

 • Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter fungeert als vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Dit vlootverband maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO en voert maritieme operaties uit. Dat gebeurt in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en aangrenzende wateren, waaronder de Zwarte Zee.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen.
 • Verder opereert in Irak een Nederlands chirurgisch team. Dat gebeurt in het westen in een Amerikaans role 2-hospitaal. Het team werkt nauw samen met Noorse en Deense medici.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze Vessel Protection Detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij ondersteunen deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Niger en Oeganda. De inzet in Niger is afgelopen week succesvol beëindigd.
 • Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.
 • Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire NAVO-aanwezigheid in de Baltische staat onderstreept de solidariteit met Estland, Letland, Litouwen en Polen.
Luitenant-admiraal wandelt met gezelschap over Heumensoord.
Luitenant-admiraal Bauer bekeek eind vorig week de bouwwerkzaamheden op Heumensoord.

Operaties/acties binnenland:

 • Militairen legden voor de Vierdaagse 2 loopbruggen in Nijmegen. Ook rondden ze kamp Heumensoord af waar (internationale) militaire deelnemers overnachten.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De explosieven opruimingsdienst maakte 28 explosieven onschadelijk.
 • Defensie ondersteunde justitie met zoekcapaciteit bij Rotterdam, Apeldoorn en Brunssum.
 • Bij het evenement de Zwarte Cross bij Lichtenvoorde observeerde Defensie de omgeving met een onbemande Raven.