Defensie schaft 4 onbemande MQ9 Reapers aan

Defensie heeft een overeenkomst getekend met de Verenigde Staten voor de aanschaf van 4 MQ9 Reapers. De ondertekening vond vandaag plaats tijdens de Farnborough International Airshow in Engeland. In 2015 werd de aanschaf nog uitgesteld, maar dankzij het extra geld van dit kabinet kunnen de toestellen alsnog worden gekocht. De verwachting is dat de Reapers vanaf de zomer van 2020 naar Nederland komen.

Een MQ-9 Reaper.
Een MQ-9 Reaper.

De MQ9 Reaper is een zogenoemde MALE UAV (medium altitude long endurance unmanned aerial vehicle).
Dit onbemande vliegtuig is 24 uur per dag tot circa 13 kilometer hoogte inzetbaar.

Mannen schudden handen na ondertekening.
Vice-admiraal Arie Jan de Waard en Director Defense Security Cooperation Agency lieutenant general Charles Hooper ondertekenden de Letter of Acceptance.

Wereldwijd inzetbaar

De toestellen zijn wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende (observatie)missies. De verzamelde informatie wordt gebruikt voor inlichtingenproducten die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan militaire missies. Ook kan het gaan om humanitaire operaties of steunverlening aan civiele autoriteiten.

Met de overeenkomst zijn niet alleen de toestellen gemoeid, maar ook sensoren als camera’s en grondstations. Een MALE UAV-systeem bestaat uit 4 toestellen en 4 grondstations. Hiervan zijn 2 grondstations nodig voor vluchten vanaf de thuisbasis en 2 voor het opstijgen en landen vanaf een inzetlocatie. Contact tussen de verschillende onderdelen van het systeem gebeurt per satellietverbinding.

De Reapers worden ingedeeld bij het 306 Squadron dat opnieuw wordt geactiveerd en gaat opereren vanaf Vliegbasis Leeuwarden.