Chinook op weg naar brandend duingebied bij Heemskerk (met laatste update)

Een Chinook-transporthelikopter is zojuist vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen opgestegen om te helpen blussen in de buurt van Heemskerk. Daar is het eind van de ochtend in de duinen brand uitgebroken.

Begin deze middag besloeg de vlammenzee al meer dan 400 vierkante meter. De Chinook gaat blussen met een zogenoemde bambi bucket. In deze flexibele waterzak kan 10.000 liter die de helikopter boven het brandende duingebied uitstort.

De luchtmacht ondersteunt met deze actie de brandweer.

UPDATE 16.35 uur: Er is een 2e Chinook uitgerukt om te helpen bij het bluswerk boven de duinen bij Heemskerk.

UPDATE 19.00 uur: Beide Chinooks zijn terug op de vliegbasis. De brand in de duinen bij Heemskerk is onder controle.

UPDATE dinsdag 17 juli 11.15 uur: In 1e instantie vreesde de brandweer dat het vuur zou overslaan op een naastgelegen bos. Volgens hoofd Staf Brandweer Kennemerland Jur van Lieshout was de blusactie van de 1e Chinook zeer effectief. Nadat het toestel zo’n 30.000 liter water op de duinbrand had gegooid, was die al dusdanig onder controle dat de brandweer het verder alleen afkon. De meerwaarde zat hem niet alleen in het droppen van grote watermassa’s vanuit de lucht. “De helikopter kwam ook op plekken waar wij met onze middelen niet konden komen”, aldus Van Lieshout.

De inzet van de 2e Chinook bleek niet nodig.