Weekoverzicht Defensieoperaties

12 kwartiermakers bereiden in Afghanistan de komst voor van 60 special forces. Die gaan Afghaanse commando’s in Mazar-e-Sharif trainen en begeleiden. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 4 tot 11 juli 2018.

Nederlandse voertuigen op Afghaanse weg.
Nederlandse militairen in Duitse Dingo's beveiligen adviseurs tijdens hun werkzaamheden (augustus 2017).

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde vrijdag de uitbreiding van de NAVO-missie Resolute Support.

Midden-Oosten

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies. Bij 1 missie zijn wapens ingezet. Dat gebeurde in de buurt van Mosul in de provincie Ninawah in Irak. De aanval was op een logistieke opslagplaats van ISIS. De toestellen vlogen de overige missies boven de provincies Deir Al Zour en Al Hasakah in Oost-Syrië.

Nederlandse militair met kruiwagen doet karweitje voor oude vrouw.
Een Nederlandse militair doet een karweitje in Pabrade.

Litouwen

50 militairen van de enhanced Forward Presence (eFP) deden een heitje-voor-een-karweitje met scholieren uit het dorp Pabrade. Elke leerling ging een dag op pad met 2 militairen om bij inwoners kleine klusjes te doen, zoals houthakken, bramen plukken en tuinieren. De scholieren hielpen de taalbarrière te overbruggen; zij spreken Russisch en Engels. De dag, op initiatief van de Nederlanders, was een succes. “Dit moeten we vaker doen. Zo komen we in contact met de lokale bevolking, wat helpt bij een positiever beeld van de NAVO.”

Verder zette de landmacht met 4 optredens van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso in Litouwen een ‘muzikaal wapen’ in.

Nederland levert in de Baltische staat een bijdrage aan de eFP. De militaire aanwezigheid onderstreept de solidariteit met Estland, Letland, Litouwen en Polen.

Commandowisseling op achterdek van schip.
Beeld van de commandowisseling over de SNMG2 die onlangs plaatshad.

Lopende operaties buitenland:

 • Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter fungeert als vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Dit vlootverband maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO en voert maritieme operaties uit. Dat gebeurt in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en aangrenzende wateren, waaronder de Zwarte Zee.
 • De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali vergaart inlichtingen voor de Minusma-missie.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen.
 • Verder opereert in Irak een Nederlands chirurgisch team. Dat gebeurt in het westen in een Amerikaans role 2-hospitaal. Het team werkt nauw samen met Noorse medici.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij ondersteunen deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Niger en Oeganda.
 • Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseren, door een onbemand vliegtuig gemaakte, beelden uit het Midden-Oosten. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.
 • Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De explosieven opruimingsdienst maakte 31 explosieven onschadelijk.
 • Defensie ondersteunde justitie met zoekcapaciteit bij de Haarlemmermeer en Den Haag.
 • De luchtmacht stond stand-by met het fire bucket operations team en het mobile air operations team met helikopter. Reden is de verhoogde kans op natuurbranden.
 • Een marine-eenheid stond op Sint Maarten stand-by om noodhulp te verlenen vanwege passage van tropische storm Beryl. Na orkaan Irma is de infrastructuur op het eiland nog niet volledig hersteld. De autoriteiten hebben rekening gehouden met eventuele problemen bij het passeren van een nieuwe storm. De tropische storm Beryl heeft geen schade aangericht op Sint Maarten, waardoor de mariniers niet in actie hoefden te komen.
 • Defensie ondersteunde de politie op Curaçao bij verkeerscontroles op wapens en drugs.