Opleidingspet wordt mariniersbaret (video)

Met diepliggende ogen en lijkbleek van vermoeidheid marcheerden ze vanmorgen de Van Ghentkazerne in Rotterdam binnen. Maar de opleiding hadden ze gehaald en minister Ank Bijleveld-Schouten was de eerste die hen feliciteerde.

Minister Bijleveld feliciteert mariniers.
Minister Bijleveld feliciteert nieuwe mariniers na afloop van de Finex.

93 deelnemers aan lichting 2018/01 van de initiële mariniersopleiding begonnen in januari in de ijzige kou op Texel aan de opleiding. Vandaag rondden 68 van hen die onder zomerse omstandigheden af met de traditionele Final Exercise (FINEX).

Marcherende mariniers.
De nieuwe mariniers worden op de Van Ghentkazerne met applaus begroet.

25 kilometer met volle bepakking

De FINEX is een loodzware eindoefening, waarin al het geleerde nogmaals de revue passeert. Daarvoor wordt niet alleen gebruikgemaakt van militaire oefenterreinen, maar ook van civiele objecten zoals een voormalig ziekenhuis in Dordrecht. De FINEX wordt altijd afgesloten met een mars van 25 kilometer met volle bepakking. Eindpunt is de Van Ghentkazerne. Via de oude hoofdpoort en onder begeleiding van de Tamboers en Pijpers marcheren de mariniers naar het exercitieterrein, toegejuicht door oud-mariniers, mariniers en familie en vrienden.

Na de korte toespraak van Hoofd Initiële Opleidingen majoor der mariniers Jelle de Jong mochten de mariniers de opleidingspet afdoen en vervangen door de felbegeerde mariniersbaret.