Weekoverzicht Defensieoperaties

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 8 missies. Er werden geen wapens ingezet. Dat gebeurde boven de provincies Deir Al Zour en Al Hasakah in Oost-Syrië. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 27 juni tot 4 juli 2018.

Bemanning in tropenuniform gooit petten op Broadway omhoog.
Bemanningsleden van Zr.Ms. Holland, in tropenuniform, gooien hun petten op Broadway omhoog.

Uitgelicht: Zr.Ms. Holland

Met een havenbezoek aan New York sluit Zr.Ms. Holland 3 maanden inzet in het Caribisch gebied af. Daar voerde het patrouilleschip, met NH90-maritieme gevechtshelikopter, kustwachttaken en drugsbestrijdingsoperaties uit. Zusterschip Zr.Ms. Friesland neemt de taken in het Caribisch gebied over.

De Holland gaf bij binnenkomst in New York 21 saluutschoten af. Het werd beantwoord met 5 schoten. Terwijl de NH90 boven het schip cirkelde stond de bemanning in net tenue opgesteld. Officiële havenbezoeken gaan altijd met dit soort ceremonieel gepaard. 

De commandant van de Holland ontving onder andere de Deense militaire vertegenwoordiger van de NAVO en EU luitenant-generaal Michael Lollesgaard en commandeur Peter van den Berg. Hij is militair adviseur bij de Permanente Vertegenwoordiging van de Verenigde Naties.

Helikopters in formatie boven militairen.
Het Belgisch-Duitse helikopterdetachement in Gao neemt afscheid.

Mali

Bij een aanslag in Gao raakte een aantal Franse militairen van de anti-terreuroperatie Barkhane gewond. Er was geen Nederlandse betrokkenheid.

Het Belgisch-Duitse helikopterdetachement in Gao nam met een ceremoniële fly-out afscheid. De toestellen keren terug naar België en Duitsland. Canada neemt de taken per 01 augustus over. Heli’s ondersteunen onder meer de Nederlandse langeafstandsverkenners. Die vergaren inlichtingen voor de Minusma-missie.

Lopende operaties buitenland:

 • Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter fungeert als vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Dit vlootverband maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO en voert maritieme operaties uit. Dat gebeurt in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en aangrenzende wateren, waaronder de Zwarte Zee. SNMG2 staat sinds zaterdag onder bevel van commandeur Boudewijn Boots. Hij nam het commando over van een Britse collega.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen.
 • Verder opereert in Irak een Nederlands chirurgisch team. Dat gebeurt in het westen in een Amerikaans role 2-hospitaal. Het team werkt nauw samen met Noorse en Deense medici.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda. In Burkina Faso is de training afgelopen week beëindigd. In Niger zijn voorbereidingen getroffen voor een nieuwe trainingsweek.
 • Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseren, door een onbemand vliegtuig gemaakte, beelden uit het Midden-Oosten. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.
 • Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische staat onderstreept de solidariteit met Estland, Letland, Litouwen en Polen.
Chinook met bambi bucket boven brandende hoop afval.
Een Chinook lost een lading water boven de brandende hoop afval.

Operaties/acties binnenland:

 • De luchtmacht ondersteunde de brandweer bij het blussen van een grote afvalbrand in Hengelo. Er werden 2 Chinook-transporthelikopters ingezet op zondag 1 juli en maandag 2 juli.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 35 explosieven onschadelijk.
 • Defensie ondersteunde de gemeente Den Haag op diverse manieren tijdens de Veteranendag. De inzet droeg bij aan een veilig verloop van het evenement. 
 • Met 3 snelle boten (FRISC’s) en 2 Zodiacs hielpen militairen met stookolie besmeurde vogels in de haven van Rotterdam te vangen.
 • De Marinebrandweer rukte in Den Helder uit voor het blussen van een brand in een restaurant.