Minister-president Rutte: 'Militairen hebben plezierige hekel aan hiërarchie'

"Wat me iedere keer opnieuw opvalt, is de enorme professionaliteit en het improvisatievermogen van Nederlandse militairen. Ook internationaal is er veel lof voor onze mannen en vrouwen. Daar ben ik erg trots op", zei minister-president Mark Rutte gisteren toen hij een bezoek bracht aan de leergang Top Defensie Vorming (TDV) in Den Haag.

Minister-president vertelt cursisten over veiligheidsvraagstukken.
Minister-president Rutte vertelt over internationale veiligheid en onderwerpen die daarmee verband houden.

"Onze militairen hebben bovendien een plezierige hekel aan hiërarchie en dat moet ook. Je moet in teams tegenspel organiseren en kritisch kunnen zijn. Je moet elkaar - en vooral leidinggevenden - vertellen wat er niet deugt", aldus Rutte.

Op het Militair Complex Brasserskade sprak hij een uur met de leergangdeelnemers over internationale veiligheid en onderwerpen die daarmee verband houden. Hij vertelde hoe deze door hem worden beleefd en gestuurd. De deelnemers aan de leergang noemden het heel bijzonder dat de minister-president een uur lang een openhartig gesprek met hen voerde.

Deelnemers aan cursus stellen zich voor aan minister-president.
Deelnemers aan de leergang Top Defensie Vorming stellen zich voor aan minister-president Rutte.

Diploma

Morgen eindigt de 2e TDV met een diploma-uitreiking.

De postacademische leergang is bedoeld voor kolonels en topfunctionarissen van onder meer de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid. De deelnemers krijgen cruciale ontwikkelingen binnen én rondom het publieke veiligheidsdomein voorgelegd. Ze leren hoe hun organisatie van waarde kan zijn in complexe beleids-, uitvoerings- en toezichtnetwerken.