Weekoverzicht Defensieoperaties

In de strijd tegen terreurgroep ISIS vlogen Nederlandse F-16’s 6 missies boven de provincie Al Hasakah in Oost-Syrië. Daarbij zijn geen wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 13 juni tot 20 juni 2018.

F-16 met raketten en bommen.
Een Nederlandse F-16 staat klaar voor vertrek (januari 2018).

Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden beelden uit het Midden-Oosten. Het ging om een operationele vlucht met een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.

Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Noorse medici.

Militair brengt camouflagekleuren aan op gezicht.
Een Nederlandse militir brengt camouflagekleuren aan op zijn gezicht tijdens Saber Strike.

Litouwen/Oostzee

Koning Willem-Alexander bezocht de Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence in Litouwen. Dat gebeurde aansluitend op de internationale oefening Saber Strike. De aanwezigheid van de multinationale eenheid in Litouwen toont de solidariteit met de bevolking van de Baltische staat.

De grote internationale oefening US BaltOps op de Oostzee is afgerond. Nederland nam deel met een torpedowerkschip, 3 mijnenjagers en een hydrografisch opnamevaartuig.

Militairen in gesprek.
Militairen van de force protection in gesprek met directeur Operaties generaal-majoor der mariniers Oppelaar.

Mali en Afghanistan

Het kabinet heeft aangekondigd dat Nederland op 1 mei 2019 stopt met de missie in Mali. Een langeafstandsverkenningstaakgroep vergaart inlichtingen in het Afrikaanse land.

De huidige bijdrage aan de NAVO-missie in Afghanistan wordt verlengd tot en met 2021 en uitgebreid met ongeveer 60 militairen. Dat zijn vooral special forces die een Afghaanse special forces in Mazar-e-Sharif gaan trainen en begeleiden. Nederland heeft ook politie-adviseurs aangeboden aan het Police Institutional Advisory Team (PIAT) van Resolute Support.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken bezocht de Nederlandse militairen in Afghanistan. Hij werd bijgepraat over de ontwikkelingen bij de NAVO-missie.

Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif. Met de uitbreiding komt de Nederlandse bijdrage in Afghanistan op ongeveer 160 personen.

Lopende operaties buitenland:

  • Patrouilleschip Zr.Ms. Holland, met een NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord, is stationsschip in het Caribisch gebied. Daar voert het counterdrugsoperaties en kustwachttaken uit. Ook levert de bemanning in voorkomend geval humanitaire hulp.
  • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
  • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
  • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
  • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda, Burkina Faso en Niger.

Operaties/acties binnenland:

  • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 47 explosieven onschadelijk.
  • Het Chinese fregat FFG Binhzou Jingkay passeerde de Nederlandse Exclusieve Economische Zone. Zr.Ms. Tromp begeleidde het schip.