Witte Anjer Prijs voor hondenman Herman Pestman

“Perplex, ik ben er stil van.” Dat zei hondentrainer Herman Pestman in een videoboodschap nadat hij hoorde als eerste te zijn gekozen om de Witte Anjer Prijs in ontvangst te nemen.

Man met bloemen en hulphond. Publiek in zaal klapt.
Namens winnaar Herman Pestman namen Kees Tinga en hulphond Dobbertje de Witte Anjer Prijs in ontvangst.

Pestman zelf kon door een al geplande vakantie niet aanwezig zijn. Libanon-veteraan en hoofdinstructeur bij KNGF Geleidehonden Kees Tinga ging in zijn plaats. Op 30 juni is de winnaar wel aanwezig op Nationale Veteranendag.

Hond als buddy

De Witte Anjer Prijs is een publieksprijs waarmee het Nationaal Comité Veteranendag mensen in het zonnetje willen zetten die een bijzondere rol spelen in het leven van een veteraan. Uit 110 nominaties verkoos een jury de 20 mooiste en meest bijzondere inzendingen.

Herman Pestman leidt honden op tot buddy voor militairen met een posttraumatische stress stoornis. “Hij mag dan zelf geen veteraan zijn, hij heeft wel het leven van oud-militairen verbeterd”, zei juryvoorzitter Jaap Rost Onnes. “In 5 jaar heeft hij al 35 hulphonden getraind. Een prestatie van formaat.”

Presentator schudt hand van man en vrouw voor scherm.
Het verhaal van Tom Haan en zijn buurvrouw Chantal Nuijten was ontroerend.

Ronnie Tober

Gastheer tijdens de uitreiking in het statige Haagse Hotel des Indes was Ronnie Tober (naar wie de Rotota is genoemd, een handzame militaire tas). Hij zei kippenvel te hebben gekregen van de verhalen over de genomineerden. Zoals van Tom Haan, die zijn buurvrouw Chantal Nuijten had genomineerd. “Ik zat financieel aan de grond en in een sociaal isolement”, vertelde Haan. Ze belde een keer aan met een pannetje eten, gewoon omdat ze zag dat het niet goed ging. Door haar inzet heb ik mijn leven weer op de rit.”

Zij won dan niet de Witte Anjer Prijs, volgens Rost Onnes straalt de prijs af op alle genomineerden.

Anjer als waardering

In 2005 is in Nederland de Witte Anjer geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. Tijdens de Nederlandse Veteranendag dragen elk jaar duizenden mensen, onder wie de koning en de minister-president, de bloem. Die is bij de oudere generatie bekend omdat wijlen prins Bernhard de gewoonte had een witte anjer te dragen.