Bijzondere veiling Bosnië-veteranen levert 4.390 euro op

Een veiling om beren in Bosnië vrij te kopen, leverde gisteren 4.390 euro op. Voor het evenement, op initiatief van Bosnië-veteraan Colin Ball, was de Indische Zaal van Bronbeek omgetoverd tot veilinghal. Er viel onder meer te bieden op VIP-arrangementen voor de theatervoorstelling Soldaat van Oranje en werk van veteranenkunstenaars. Ook was het mogelijk gesigneerde shirts en CD’s te bemachtigen van bekende zangtalenten als Anouk en Marco Borsato.

Ball en 7 dienstmakkers waren tijdens hun uitzending op de Balkan, betrokken bij een VN-actie om een gevangen beer vrij te kopen. Het dier kreeg vervolgens een plek in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. In Bosnië liggen nog steeds beren ergens achter een café aan de ketting. De bedoeling is met het via de veiling verkregen geld, ook die beesten een beter leven te geven.

Majoor Marco Kroon

Om dat plan te kunnen verwezenlijken leverde ook Militaire Willems-Ordedrager majoor Marco Kroon een bijdrage. Een bij hem te boeken lezing bleek meteen het ‘topstuk’ van de veiling. Er werd 2.000 euro voor geboden.

Tijdens de Nederlandse Veteranendag op 30 juni overhandigt Kroon, namens Collin Ball een cheque aan de Stichting Bears in Mind. Dit is de organisatie die strijdt voor betere omstandigheden voor beren.

Iets bijdragen om het bedrag op de cheque te verhogen kan via: Bears in Mind (NL 26 TRIO 0254692664) onder vermelding van ‘Operation Mackenzie’.