Weekoverzicht Defensieoperaties

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 11 missies. Dat gebeurde boven de provincies Deir al Zour en Al Hasakah in Oost-Syrië. Bij geen van de missies zijn wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 6 juni tot en met 12 juni 2018.

Vrouwelijke militair aan bureau met beeldschermen.
Een analist van 306 Squadron bekijkt de beelden van een Reaper en analyseert deze.

Analisten van het 306 Squadron (in oprichting) analyseerden deze week voor het eerst live beelden uit het Midden-Oosten. Op Vliegbasis Leeuwarden werden beelden van een operationele vlucht met een onbemand vliegtuig verwerkt. Van de verzamelde informatie maakt de eenheid inlichtingenrapporten.

Militaire instructeurs in Irak leren Koerdische strijders gebieden te beveiligen. Daarbij staan onder meer wapenhandelingen, medische verzorging, leiderschapstrainingen, oorlogsrecht en civiel-militaire samenwerking op het programma. De door de coalitie opgeleide instructeurs verzorgen een deel van de opleiding.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Noorse medici.

Mijnenjager Zr.Ms. Urk en opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius.
Mijnenjager Zr.Ms. Urk en opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius.

Oostzee/Litouwen

In Litouwen vindt momenteel de oefening Saber Strike plaats. Onder deze zogenoemde paraplu-oefening vallen onder meer Thunder Storm (de eFP oefening) en BaltOps (marine-oefening).

Schepen van de Koninklijke Marine doen mee aan BaltOps op de Oostzee. Deze oefening wordt door de Verenigde Staten georganiseerd.

Een kleine delegatie van de NATO Force Integration Unit en de enhanced Forward Presence bezochten Saber Strike.

Zr.Ms. Karel Doorman.
Zr.Ms. Karel Doorman.

Lopende operaties buitenland:

 • Zr.Ms. Karel Doorman meerde afgelopen week weer af aan de kade in Den Helder. Het Joint Support Ship hielp voor NAVO-missie Sea Guardian bij de beveiliging van de Europese Zuidflank.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • In Mali vergaart de langeafstandsverkenningstaakgroep inlichtingen.
 • Patrouilleschip Zr.Ms. Holland, met een NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord, is stationsschip in het Caribisch gebied. Daar voert het counterdrugsoperaties en kustwachttaken uit. Ook levert de bemanning in voorkomend geval humanitaire hulp.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda, Burkina Faso en Niger.

Operaties/acties binnenland:

De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 30 explosieven onschadelijk.
 • De Defensie Duik Groep (DDG) verleende bijstand op verzoek van de Hoofdofficier van Justitie bij het zoeken naar bewijsmateriaal in de omgeving van Almere.
 • Defensie doorzocht op verzoek van de Hoofdofficier van Justitie woningen met een bijbehorend perceel in de omgeving van Bemmel en Best.
 • Eenheden van de Commandant Zeemacht Caribisch Gebied hielen bij het doorzoeken van 150 auto's als onderdeel van de campagne 'Ta basta awor'. Ta basta awor, Papiamento voor 'nu is het genoeg', is de boodschap van het Curaçaose ministerie van Justitie na de zoveelste afrekening in het criminele circuit.