Amerikaans-Nederlandse studie verbetert Europa’s raketverdediging

Ballistische raketten in handen van vijandige staten vormen een van de grootste hedendaagse dreigingen. Verdedigingssystemen bestaan onder meer uit raketten, maar detectieradars zijn minstens zo belangrijk. Eergisteren werden de resultaten gepresenteerd van de Ballistic Missile Defence Sensor Integratie Studie (BMD SIS). Hierin staat hoe de Nederlands SMART-L radars kunnen samenwerken met de SM-3 verdedigingsraketten van  Amerikaanse ‘shooterschepen’.

SMART-L ELR in marine-onderhoudsruimte in Den Helder.

Een SMART-L ELR in een onderhoudsruimte van de marine in Den Helder.

Aanvalsrakketten worden steeds sneller en vliegen inmiddels hoog door de dampkring. Achter de schermen werken onderzoekers daarom hard aan de doorontwikkeling van radars. Zo kunnen ze op hun beurt de raketten op steeds grotere afstand detecteren en volgen. De Koninklijke Marine neemt binnenkort op haar luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF) nieuwe radars in gebruik, de zogenaamde SMART-L ELR-radar (extended long range). Ook de luchtmacht krijgt 2 van deze systemen, ter vervanging van de huidige luchtverdedigingsradars in Nieuw Milligen en Wier.

Rear Admiral Tom Druggan overhandigt rapport aan generaal-majoor Eric Schevenhoven.

Rear Admiral Tom Druggan van het Missile Defence Agency overhandigt het rapport op het ministerie in Den Haag aan Directeur Plannen generaal-majoor Eric Schevenhoven.

De studie was gericht  op de integratie van de SMART-L ELR-radar in de NAVO-raketverdedigingsarchitectuur. Deze zoek-, volg- en rapporteercapaciteit moet het mogelijk maken om inkomende ballistische raketten al hoog in de dampkring te vernietigen. De studie-uitkomsten zijn inmiddels in de software verwerkt van de radar van LCF Zr.Ms. De Ruyter.

Indrukwekkend

Rear Admiral Tom Druggan van het Missile Defence Agency overhandigde het rapport op het ministerie in Den Haag aan Directeur Plannen generaal-majoor Eric Schevenhoven. Druggan benadrukte het belang van deze samenwerking en toonde zich onder de indruk van de internationale technische inzet: “Zelfs voor landen die zich op dit hoge niveau met raketverdediging  bezighouden is maritieme ballistische raketverdediging een grote technische uitdaging, maar het is een cruciale gevechtscapaciteit.”

Kapitein-luitenant ter zee Fred Douglas is 1 van de betrokkenen namens Defensie: “Je moet het zien als een kogel die je met een andere kogel uit de lucht schiet.”

Koploper

Nederland is een Europese koploper op het gebied van radar- en anti ballistische rakettentechnologie. Die leidende rol werd onder meer zichtbaar tijdens de At Sea Demonstration 2015 en Formidable Shield 2017. Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF) detecteerden en volgden ballistische raketten met hun SMART-L-radar. Met die doelinformatie vernietigden Amerikaanse schepen de projectielen.