Rehobôthschool uit Barendrecht wint fotowedstrijd Veteranendag

Sophie van Es van de Rehobôth basisschool uit Barendrecht heeft de fotowedstrijd Veteranendag gewonnen. Schoolklassen uit heel Nederland maakten deze week foto's rondom het thema veteranen en de betekenis van de Witte Anjer. Een week lang kon online worden gestemd op 10 finalisten die door een jury waren geselecteerd.

Uitreiking Fotowedstrijd Veteranendag

Sophie van Es won met haar foto een 'gouden' camera.

"Ik ben zo blij! Ik had echt niet gedacht dat mijn foto door zou gaan naar de finale." Sophie mag met haar klas tijdens Veteranendag aanwezig zijn in de Ridderzaal en ontmoet koning Willem-Alexander. Daarnaast maakt ze een vlucht in een oude Dakota. "Ik heb er nu al heel veel zin in. Hoewel ik het wel spannend vind, de koning ontmoet je niet elke dag."

De winnende foto van Sophie van Es.

De winnende foto van Sophie van Es.

Waardering

Het Nationaal Comité Veteranendag organiseert samen met het Veteraneninstituut jaarlijks een wedstrijd. Zo willen ze het belang van vrede bijbrengen en de waardering voor veteranen aanwakkeren. Deelnemende scholen krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een veteraan.
Sophie kreeg de prijs uitgereikt van de burgemeester van haar woonplaats Barendrecht, Jan van Belzen. "De foto laat zien dat erkenning een nationale opdracht is voor ons allemaal. We moeten die erkenning gezamenlijk geven."

Sophie van Es Fotowedstrijd Veteranendag

Sophie van Es kreeg de prijs uit handen van burgermeester Jan van Belzen.

Vakjury

Om mensen aan te sporen op haar te stemmen, ging Sophie de straat op om haar foto te laten zien. "Twee uur later was haar stapeltje al op", vertelt haar vader. "Ze heeft echt campagne gevoerd, ze ging ervoor." De vakjury bestond uit presentator en fotograaf Humberto Tan, Jaap-Willem Kleijwegt (Nationaal Comité Veteranendag), Bosnië- & Afghanistan-veteraan Pascal Bobbe (educatiemedewerker Veteraneninstituut) en professioneel fotograaf Manon van der Zwaal. Humberto Tan sprak lovend over het werk van Sophie. "Dit is dé foto. Het is origineel, goed bedacht en goed uitgevoerd."