24 helden naar Sydney

“24 Nederlandse sporters. 24 helden.” Zo betitelde Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer de (oud-)militairen die in oktober namens ons land uitkomen op de Invictus Games in Sydney, Australië. Vanmiddag werd de ploeg gepresenteerd in het Veteraneninstituut in Doorn.

Team Invictus Games.
24 (oud-)militairen komen in oktober namens ons land uit op de Invictus Games in Sydney, Australië.

Die bestaat uit een aantal Invictus-veteranen, nieuwkomers en 'herintreders' van alle 4 de krijgsmachtdelen. Na Londen, Orlando en Toronto is het de vierde editie van het evenement voor militairen die in hun diensttijd zichtbaar (lichamelijk) of onzichtbaar (geestelijk) gewond zijn geraakt. In 2020 komen de Invictus Games naar Den Haag. “Nederland heeft Invictus vanaf moment één gesteund en zal dat ook altijd blijven doen”, zei Bauer.

CDS bij Invictus Games.
Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer ontmoet de Invictus Games-deelnemers.

Kracht

Doelen stellen, is volgens CDS Bauer het belangrijkst bij de Invictus Games. “Jullie gaan dit mét elkaar doen. Niet voor de medaille, maar vooral voor de overwinning op jezelf. Ieder van jullie heeft ervaren dat zijn of haar leven is veranderd. Maar jullie hebben de kracht gevonden om door te gaan. Om jezelf opnieuw uit te vinden. Dat maakt jullie nog grotere helden dan jullie al waren.”

CDS spreekt team Invictus Games toe.
Vanmiddag werden de deelnemers gepresenteerd in het Veteraneninstituut in Doorn.

Schakel

De CDS noemde ook de familieleden en vrienden als belangrijke schakel in het herstel van de gewonde militairen. “Voor iedere militair geldt dat zij alleen kunnen doen wat zij doen, omdat hun thuisfront dat mogelijk maakt. Dat geldt voor een revalidatietraject des te meer.”

CDS spreekt team Invictus Games toe.
Het is de 4e editie van het evenement voor militairen die in hun diensttijd zichtbaar of onzichtbaar gewond zijn geraakt.

Diep geraakt

Hij verwees daarbij naar de woorden van de dochter van landmachtadjudant Jacco Dudink, die vorig jaar als boogschutter en volleyballer debuteerde op de Invictus Games. “Ik was diep geraakt, toen ik haar woorden hoorde: 'Na Toronto, zag ik mijn vader weer'. Mooier dan dat, kun je de Invictus Games niet samenvatten”, aldus de CDS.

Invictus Games

De Invictus Games zijn de internationale spelen voor gewonde militairen. In Sydney komen van 20 tot 27 oktober 500 atleten uit 18 landen uit op 11 verschillende sportonderdelen. De Britse prins Harry, die zelf in Afghanistan diende, is de initiatiefnemer van de Invictus Games.