Weekoverzicht Defensieoperaties (video)

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies. Bij 3 daarvan zijn wapens ingezet. Dat gebeurde in de omgeving van Abu Kamal en Hajin in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië. Hierbij zijn onder andere ISIS-strijders en logistieke opslagplaatsen aangevallen. Ook is gevlogen boven de Irakese provincie Ninawa. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 30 mei tot en met 5 juni 2018.

Nederlandse F-16's van schuin onder de vleugel gefotografeerd.
Nederlandse F-16 klaar voor inzet boven Irak en Oost-Syrië (januari 2018).

Militaire instructeurs in Irak leren Koerdische strijders gebieden te beveiligen. Daarbij staan onder meer wapenhandelingen, medische verzorging, oorlogsrecht en civiel-militaire samenwerking op het programma. De door de coalitie opgeleide instructeurs verzorgen een deel van de opleiding.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Noorse medici.

Litouwen

De Nederlanders van de enhanced Forward Presence hebben afgelopen week goed gepresteerd bij twee multinationale schietwedstrijden in Litouwen. Een team van 4 infanteristen nam deel aan een Kroatische wedstrijd en behaalde de eerste plaats.

Een koppel deed mee aan de Litouwse assault course-competitie (hindernisbaan in het kwadraat). Het waterrijke parcours bestond uit zeer zware hindernissen. Er waren nog 45 teams, onder meer uit Duitsland, Frankrijk, Kroatië, Litouwen en de VS. Ook hier werd Nederland eerste. De competities vormen een vriendschappelijke krachtmeting van de militaire vaardigheden waaraan de afgelopen maanden volop is gewerkt.

Het Nederlandse contingent is inmiddels ruim 4 maanden in Litouwen. Deze tijd gebruiken zij om te oefenen, zowel individueel, als met hun internationale partners.

Video: een overzicht van 4 maanden werken in Litouwen

Overzicht 4 maanden Litouwen

Oefening op de Oostzee

Schepen van de Koninklijke Marine doen mee aan de grote internationale maritieme oefening US BALTOPS in de Baltische Zee. Die is door de Verenigde Staten georganiseerd. Meer dan 25 schepen uit meer dan 10 landen nemen deel. De eenheden, die deel uitmaken van het Partnership for Peace-programma, versterken zo de onderlinge samenwerking. Namens Nederland maken torpedowerkschip Zr.Ms. Mercuur, de mijnenjagers Zr.Ms. Urk, Zr.Ms. Makkum en Zr.Ms. Vlaardingen en het hydrografisch opnamevaartuig Zr.Ms. Snellius deel uit van BALTOPS.

Mali

Een groot VN-kamp in Kidal werd dit weekend beschoten. Er waren geen Nederlandse gewonden. Een buitenlandse militair raakte lichtgewond.

Een nieuwe lichting lange-afstandverkenners en logistiek personeel volgen een operationele verkenning in het missiegebied. Daarna gaan zij daadwerkelijk aan de slag.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Patrouilleschip Zr.Ms. Holland, met een NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord, is stationsschip in het Caribisch gebied. Daar voert het counterdrugsoperaties en kustwachttaken uit. Ook levert de bemanning in voorkomend geval humanitaire hulp.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan deze VN-missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda, Burkina Faso en Niger.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine, land- en luchtmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 36 explosieven onschadelijk.
 • Afgelopen week passeerden de Russische onderzoeksschepen RFN Yantar en de RFN Admiral Vladimirsky de Europese Economische Zone. Zr.Ms. van Amstel zorgde voor de begeleiding.
 • Defensie heeft op verzoek van de burgemeester van de gemeente Rucphen een loods ter beschikking gesteld op Vliegbasis Woensdrecht. Deze loods wordt gebruikt om onderzoek te doen naar de oorzaak van de crash van het sportvliegtuig dat vorige week neerstortte in de buurt van Breda.