Laatste Amarok pick-ups bij Defensie in dienst genomen (video)

Alle bestelde 2.079 Volkswagen Amaroks zijn in handen van de krijgsmacht. De eerste exemplaren arriveerden eind 2014. De laatste voertuigen zijn vandaag op de Majoor Mulder Kazerne in Stroe overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Die transporteert er onder meer de explosievenrobot mee.

De laatste Amaroks van totaal 2079.
De laatste Amaroks van totaal 2079.

De landmacht heeft nu in totaal 1.527 Amaroks, de luchtmacht 234 en de marine 194. Ook de Koninklijke Marechaussee is voorzien van deze pick-ups en beschikt over 92 van deze Volkswagens. Defensieondersteuningsdiensten hebben er gezamenlijk 32. Amaroks doen dienst voor nationale taken en worden gebruikt tijdens oefeningen. Ze zijn zeker niet bedoeld om mee te nemen naar missiegebieden. De  auto’s zijn namelijk  niet te bepantseren.
 

Amarok voor de EOD.
Amaroks voor de EOD.

Uit gebruikerservaringen blijkt de inzetbaarheid van de Amarok hoog. Dat Volkswagendealers bij de gebruiker ‘om de hoek’ de wagens onderhouden, draagt daar aan bij. De Amarok is weliswaar minder terreinvaardig, maar rijdt wel comfortabeler dan zijn voorganger.

De Amarok vervangt een deel van de Mercedes Benz (MB)- en Landrover-terreinvoertuigen, die al  zo’n jaar of 30 meegaan.  Ongeveer 1.200 MB’s en zo’n  100 Landrovers zijn al ingeleverd. Met een  ander deel  wordt nog gepoold, met name bij de landmacht. Die wagens blijven in gebruik tot er nieuwe tactische voertuigen instromen. Iets dat nog een paar jaar kan duren. Het gaat om de zogenoemde 12 kN soft-top terreinwagens en de air assault voertuigen, die onder meer geschikt zijn om onder een helikopter te hangen.

Animatievideo: Amarok

Animatie: Amarok