Luchtverdediging van begin tot einde getest (video)

Luchtverdediging tot in het hoogste geweldsspectrum, van detectie tot destructie. Daarvoor waren luchtverdedigings- en commandofregatten Zr.Ms. Evertsen en Zr.Ms. Tromp en multipurposefregat Zr.Ms. Van Speijk boven de poolcirkel. Ze oefenden er samen met onder meer het Belgische fregat Louise-Marie en een 5-tal Deense en Noorse marineschepen tijdens Nordic Archer.

Een luchtverdedigings- en commandofregat vuurt met het 127mm-kanon op de voorplecht.
Een luchtverdedigings- en commandofregat vuurt met het 127mm-kanon op de voorplecht.

Er waren meer zaken belangrijk, legt commandant taakgroep kapitein-ter-zee Frank Lenssen uit: "Naast het testen van onze systemen trainen de schepen en de bemanningen om te kunnen opereren in het hoogste geweldspectrum. Daarbij komen we zo dicht mogelijk bij de realiteit. De hele keten van luchtverdediging wordt beoefend."

Video: Nordic Archer 2018

Nordic Archer 2018

Klaar voor inzet

Bijzonder was dat er in het scenario met scherp werd geschoten, terwijl de deelnemende schepen niet wisten wanneer dat zou gebeuren. Snel inkomende drones simuleerden inkomende raketten en vlogen met hoge snelheid recht op de schepen af. Daarnaast vielen kleine speedbootjes de schepen aan of leverden de schepen vuursteun op het land. De zogenoemde spotters van het Korps Mariniers coördineerden dat. Op alle schepen waren de wapens zoals de missile launchers, de goalkeeper en het scheepskanon geladen en klaar voor inzet. De bemanning stond op scherp.

De bemanning draagt brandwerende kleding tijdens het oefenen van het schieten met scherp.
De bemanning draagt brandwerende kleding tijdens het oefenen van het schieten met scherp.

Uitgebreide analyses

Aan de hand van de resultaten wordt bekeken of de verschillende wapens nog naar behoren werken of dat er tekortkomingen zijn. Die gebreken kunnen zowel in het wapen zelf zitten als in het scheepssysteem. Algemeen oefencoördinator luitenant-ter-zee der eerste klasse Albert Smit: "Aan de hand van de informatie optimaliseren we systemen, wapens en tactische procedures om antwoord te bieden op dreiging. Er valt flink op kosten te besparen door informatie met elkaar te delen en de testen door verschillende landen te laten uitvoeren. Analyses zijn daardoor veel uitgebreider."

Het afvuren van Harpoon-antischeepsraketten van een luchtverdedigings- en commandofregat.
Het afvuren van Harpoon-antischeepsraketten van een luchtverdedigings- en commandofregat.

Russische belangstelling

Tijdens de oefening was er veel interesse van de Russische marine. Hun aanwezigheid riep de vraag op of er geen gevoelige informatie zou lekken tijdens de lanceringen. De deelnemende eenheden wisten echter genoeg uit de buurt te blijven.

Het verband voer de afgelopen weken nabij Tromsø. De oefening stond onder leiding van de Nederlandse Maritime Battle Staff (MBS), aan boord van de Evertsen. Tijdens Nordic Archer lanceerden de schepen in multinationaal verband diverse luchtverdedigingsraketten en anti-scheepsraketten.

Nordic Archer eindigde afgelopen weekend.