Bijleveld verrast oudste vrouwelijke veteraan van Nederland

Ze is geboren in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog en zat in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze diende daarna in voormalig Nederlands-Indië als verpleegster bij het KNIL. Op 30 april werd Antonia Francisca Krijgsman-Van den Hurk 100. Minister Bijleveld-Schouten ging gisteravond alsnog op verjaardagsvisite.

Minister overhandigt veteranenspeld aan mevrouw Krijgsman.

Minister Bijleveld overhandigt de veteranenspeld aan mevrouw Krijgsman.

Er was ook een cadeau voor de eeuweling: een Draaginsigne Veteranen, de bijbehorende veteranenpas en een bloemetje. Mevrouw Krijgsman was al wel in het bezit van het Ereteken voor Orde en Vrede. Dat ontving zij op 12 februari 1949, maar ze stond nog niet geregistreerd als veteraan. Zij is nu officieel de oudste vrouwelijke veteraan van Nederland.

Verzet

Krijgsman voltooide nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar opleiding tot verpleegkundige. Ze sloot zich aan bij een verzetsgroep. Als verpleegster mocht zij buiten spertijd op straat zijn. Daardoor lukte het om een aantal keren de rivier over te zwemmen en berichten naar de geallieerden te brengen.

Op naar Batavia

Na de oorlog meldde zij zich aan bij de Militair Geneeskundige Dienst Koninklijk Nederlands-Indisch Leger in voormalig Nederlands-Indië. Ze werkte onder meer in een militair hospitaal in Padang op West-Sumatra. Uiteindelijk bracht de diensttijd haar ook een levenspartner in de persoon van Wilhelmus Jacobus Krijgsman. Ze trouwden in januari 1947.

Mevrouw Krijgsman moest vanwege haar huwelijk de dienst verlaten. Ze werd hoofd van het plaatselijke Rode Kruis en ging ze met haar man op patrouilles.

In 1948 ging het echtpaar Krijgsman op verlof naar Nederland, maar kon niet meer terugkeren. Haar echtgenoot overleed in 1962 aan een hartaanval. Mevrouw Krijgsman is sinds die tijd alleen gebleven, "want", zo motiveerde ze haar keuze "het huwelijk was zo goed, een volgende man zou niet passen."