Oorlogsvliegers op Grebbeberg geëerd

Het was de laatste wens van de in november vorig jaar overleden oorlogsheld Edward Hoenson. Het voormalige lid van de Marine Luchtvaartdienst vroeg om een herdenking van de 25 oorlogsvliegers van het 320 squadron van de Royal Air Force die zijn begraven op het ereveld de Grebbeberg.

Het eerbetoon gebeurde vanmiddag in Schaarsbergen en op de Grebbeberg. Vanmorgen werd de as van drager van het Vliegerkruis Hoenson met militair ceremonieel verstrooid op de Grebbeberg. Bij de herdenkingsbijeenkomst waren nabestaanden en 3 veteranen. Onder hen was de 98-jarige André Hissink, een oude kameraad van Hoenson, uit Canada.

320 Squadron

Het 320 Squadron werd in 1940 in Engeland opgericht als 320 Squadron, Royal Dutch Naval Air Service, RAF. Het was het uitgeweken MLD-squadron en vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van de Royal Air Force door. Daar diende het geëvacueerde personeel en materieel van de Marine Luchtvaartdienst. De eenheid stond onder Nederlands bevel, maar werd ingedeeld bij de Royal Air Force. Hoenson bombardeerde vanuit de B-25 Duitse doelen.

Slag om Arnhem

Hoenson vloog 89 oorlogsmissies bij het zogeheten Dutch 320 Squadron RAF als sergeant boordtelegrafist-boordschutter op een B-25 Mitchell-bommenwerper. De eenheid bombardeerde op de laatste dag van de Slag om Arnhem (september 1944) een Duitse opstelling. Het geschut stond in de bossen bij de Dorpskerk van Schaarsbergen. De kerk werd getroffen en enkele burgers kwamen om.

Een ooggetuige van destijds ontmoette Hoenson in 2009. Bij die gelegenheid zei de getuige dat hij vond dat de bemanningsleden hun leven riskeerden voor de bevrijding van Arnhem en de rest van Nederland.