Nieuwe voorzitter Nationaal Comité Veteranendag

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit wordt de nieuwe voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag. Vanaf 15 juli lost hij Boele Staal af na 10 jaar voorzitterschap.

Jaap Smit.
Jaap Smit.

De nieuwe voorzitter stamt uit een militair nest. Zijn vader was militair en zelf was hij van 1988 tot 1992 als legerpredikant geplaatst in het Duitse Seedorf. Eind april bezocht Smit de Nederlandse eenheden in Litouwen. Vanuit zijn functie als Commissaris van de Koning Zuid-Holland is hij ook lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Smit: “Ik vind het een eer om dit te mogen doen. Ik heb veel op met Defensie, militairen en veteranen en ben zelf ook bij de Koninklijke Landmacht in dienst geweest.” Minister Ank Bijleveld-Schouten is blij met de benoeming: “Ik dank Boele Staal voor al zijn inspanningen en ben er van overtuigd dat Jaap Smit een hele goede opvolger is.”

Waardering uitdrukken

Boele Staal is momenteel waarnemend Commissaris van de Koning in Overijssel. Onder zijn voorzitterschap ontwikkelde de veteranendag zich tot een algemeen bekende nationale dag die de publieke waardering voor veteranen uitdrukt.  

Uit jaarlijks onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders de veteranendag een goede manier vindt om de waardering voor veteranen uit te drukken. Zelf geven ze in meerderheid aan dat de dag daadwerkelijk bijdraagt aan het door hen ervaren gevoel van erkenning en waardering voor hun inzet. 

De eerstvolgende Nederlandse Veteranendag is op zaterdag 30 juni in Den Haag. De dag trekt doorgaans bijna 100.000 bezoekers. Die zijn op het Malieveld te vinden bij allerlei veteranenstands en activiteiten. Ook bekijken ze het nationale defilé met 4.000 veteranen, militair materieel en tal van muziekkorpsen. Het defilé wordt afgenomen door koning Willem-Alexander.

Kijk voor meer informatie op www.veteranendag.nl.