Mariniers krijgen gemoderniseerde Bandvagn-rupsvoertuigen

Het Korps Mariniers rijdt vanaf vandaag met volledig gemoderniseerde Bandvagn’s 206. De rupsvoertuigen stammen uit het begin van de jaren ’90 en zijn grondig onder handen genomen. Hierdoor kunnen  ze er weer tot eind 2025 tegenaan.

De mariniers gebruiken de ongepantserde terreinvoertuigen voor personen- en materieelvervoer. De polyesteropbouw is gecontroleerd, schoongemaakt en waar nodig gerepareerd en aangepast. Het voertuig bevat geen Chroom-6 meer.

Nog belangrijker zijn de nieuwe motor, versnellingsbak en nieuwe rubberen rupsbanden met aangepast spansysteem. Dit verbetert de terreinvaardigheid sterk. Het voertuig kan nu samen met z'n gepantserde broertje ‘Viking’ optreden.

Nieuwe stoelen

Verder zijn de elektrische systemen opgewaardeerd tot de huidige eisen qua capaciteit en veiligheid. De stoelen van zowel bestuurders als passagiers in de ‘aanhangwagen’ zijn verbeterd. Een andere Arbo technische aanpassing is het treffen van geluiddempende maatregelen.  Ook is het communicatiesysteem gemoderniseerd.

De onderhoudsklus was mede complex doordat er een groot aantal partijen bij betrokken was. Van de producent BAE Systems Hagglunds  tot verschillende materieel-logistieke eenheden en het Joint IV-Commando. Desondanks bleef de inzetbaarheid van de vloot Bandvagn’s nagenoeg gehandhaafd.