Interoperabiliteit viert hoogtij tijdens Hot Blade

Een detachement van 130 man met 4 helikopters van het Defensie Helikopter Commando heeft de afgelopen weken deelgenomen aan Hot Blade 2018. De jaarlijkse helikopteroefening voor EU-partners werd dit keer in Portugal gehouden.

Militair aan touw wordt in helikoper gehesen.
Op het programma stond een variëteit aan special operations.

Hot Blade is een exercitie onder auspiciën van het European Defense Agency. De oefening vindt zijn oorsprong in het recente verleden, toen EU-landen helikopterbemanningen naar brandhaarden in de wereld wilden uitzenden. “Om vervolgens te ontdekken dat ze daarvoor over te weinig gecertificeerd personeel beschikten”, aldus oefenleider bij het overkoepelende EDA,  luitenant-kolonel Roel Cuppes. De organisatie reageerde daarop met de oprichting van een Helicopter Exchange Programme (HEP). Cuppes: “Door met elkaar te oefenen en regelmatig contact met elkaar te houden, moet het mogelijk zijn meer dingen samen te doen.” 

Gewapende militair in heliopter boven Portugal.
Vliegend boven het uitgestrekte Portugal waan je je snel in een crisisgebied ver weg.

Hot Blade is dé oefening op het gebied van interoperabiliteit. De deelnemende bemanningen werken op tot het vliegen in internationaal samengestelde verbanden. Om dicht bij elkaar te manoeuvreren, moeten de helicrews goed op elkaar zijn ingespeeld. Daaraan kleeft het nodige huiswerk, zoals het bestuderen van de Standard Operating Procedures, recent uitgegeven door het HEP. 

Helikopter boven onbewoond huis.
Eendrachtige samenwerking tussen een Nederlandse Cougar en een Sloveense in de achtergrond.

Zonder ruchtbaarheid

Portugal is een geliefde plek voor heli-operaties. De landerijen rondom zenuwcentrum Beja Airbase zijn zeer dunbevolkt. Bovendien is het gebied zo uitgestrekt dat de internationale vliegoefening aan veel mensen uit de regio zonder ruchtbaarheid voorbij gaat. Dat blijkt wanneer 4 Duitse NH90-transporthelikopters in de buurt van het gehucht São Mancos een extractie van commando’s uitvoeren. Geen enkele streekbewoner kijkt op of om.  

Grondtroepen lopen naar en helikopter.
De Portugezen bleken niet te beroerd om de aankleding van Hot Blade te verzorgen. F-16’s , figuranten en grondtroepen waren er in overvloed.

Heel druk

Verantwoordelijk voor de Nederlandse deelname aan Hot Blade is majoor-vlieger Dirk. Als leider der oefening gaat hij over de inzet van de 2 CH-47 D Chinooks en beide AS532 Cougar-transportheli’s. Soms gehinderd door technische storingen doen de machines dag en nacht mee met de vliegoperaties. Die bestaan uit het droppen van speciale eenheden en het vervoer van rollend materieel door de lucht. “Daarmee kun je het als hoofd Operatiën heel druk hebben”, weet Dirk inmiddels.

Militair naast Chinook.
De meegekomen Chinooks werden geregeld geplaagd door mankementen. De Cougars deden het daarentegen vrij goed.

Over 2 jaar treedt Nederland op als gastheer. Het gros van de vluchten is dan vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen, met ondersteuning van een of meerdere Belgische luchtmachbases. Aan Hot Blade 2018 namen in totaal zo’n 400 militairen deel.