Grote oefening vanaf Gilze-Rijen

Het Defensie Helikopter Commando is met ingang van vandaag tot en met 6 juni gastheer van de internationale oefening: de Air Centric Personnel Recovery Operatives Course (APROC). Vliegbasis Gilze-Rijen ontvangt ongeveer 500 militairen en verschillende helikopter- en (jacht)vliegtuigtypen uit 10 landen.

Apache-gevechtshelikopter boven Gilze-Rijen.
Een Apache-gevechtshelikopter boven Vliegbasis Gilze-Rijen (juni 2015).

Redden vliegtuigbemanningen

Ieder jaar houdt het European Personnel Recovery Centre de APROC. Dat gebeurt steeds in een ander aangesloten land. Deelnemende landen zijn dit jaar onder andere België, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De cursus richt zich op het redden van vliegtuigbemanningen die in vijandelijk gebied terecht zijn gekomen en hulp nodig hebben. Deelnemers leren over de reddingsoperaties en beoefenen tactieken, technieken en procedures, nodig om een goede reddingsoperatie uit te voeren.

Helikopters vliegen de komende tijd vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen naar diverse oefengebieden in Nederland en België om daar 'gestrande' vliegtuigbemanningen op te pikken. Om realistische scenario's na te bootsen, fungeren kleine grondeenheden als oefenvijand. De meer ervaren vliegers krijgen training in het leiden van een reddingsmissie. Een internationale staf stuurt de cursus vanaf Gilze-Rijen aan.

Op het oefenterrein Vijf Eiken bij Gilze-Rijen verblijven tijdens de cursus ongeveer 300 Engelse militairen in een bivak.

Een Duitse Eurofighter.
Een Duitse Eurofighter (maart 2017).

Vliegbewegingen

De oefening startte weliswaar gisteren, maar de dag ervoor arriveerden alle deelnemende helikopters en 2 Eurofighter-jachtvliegtuigen. Tijdens APROC vinden vliegbewegingen overdag en tijdens reguliere openstelling plaats (tot 16.30 uur). De cursus duurt in totaal 8 dagen. Per dag worden 3 missies gevlogen. Iedere missie vindt plaats in een ander oefengebied, zowel in Nederland als in België.