Nieuwe warmtebeeldsystemen voor Defensie

Defensie krijgt vanaf november nieuwe handheld warmtebeeldsystemen om posities van doelen te bepalen. Het gaat om personen of objecten tot op 1 kilometer afstand, soms zelfs verder. Het zogenoemde Thermal Handheld Imaging System (THIS) wordt aangeschaft voor de marine, de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee.

Warmtekijker.

Het nieuwe warmtebeeldsysteem.

De Defensie Materieel Organisatie tekende gisteren het contract met fabrikant SAFRAN Vectronix voor de levering van 1.266 systemen en reservedelen. Verder omvat de overeenkomst reparaties, opleidingen voor gebruikers en instandhouding gedurende 10 jaar.

Lachende mensen, terwijl handtekeningen worden gezet.

De handtekeningen worden onder het contract gezet.

Modern en compact

De THIS vervangt de LION die al sinds midden jaren '90 in gebruik is bij Defensie. De THIS biedt de gebruiker een hoge kwaliteit warmtebeeld (infrarood) en weegt inclusief batterijen 1,3 kilo. Het systeem bevat bovendien een verrekijker en een digitale “low light” camera, voor gebruik bij schemering. Verder heeft de THIS een laser afstandmeter, GPS en een digitaal kompas. De THIS is in staat om de beelden op te slaan als foto of video, maar kan desgewenst ook video’s streamen via een netwerkkoppeling.

Met de THIS valt informatie te vergaren, die belangrijk kan zijn voor andere eenheden of de leiding van een missie. Met de THIS beschikt Defensie over een van de meest moderne en compacte handheld warmtebeeldsystemen. In november arriveren de eerste 100, volgend jaar nog eens 600 en de resterende 566 komen de jaren daarop.