Defensieministers bij Panzerbataillon: digitale integratie onderzoeken

"Nergens in Europa zijn de strijdkrachten de afgelopen 4 jaar zo geïntegreerd als de Duitse en Nederlandse strijdkrachten." Dat zei de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen tijdens het bezoek dat ze samen met minister Ank Bijleveld-Schouten bracht aan het 414 Tankbataljon in het Duitse Loheide.

Minister Bijleveld en haar Duitse collega Ursula von der Leyen inspecteren de Duitse erewacht.
Minister Bijleveld en haar Duitse collega Ursula von der Leyen inspecteren de Duitse erewacht.

Ruim een maand geleden waren beiden nog in de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel omdat de Duitse luchtverdedingingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61 onder bevel werd gesteld van het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando.

Vandaag bezochten de ministers 414 Tankbataljon in Loheide waarvan 100 man van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte deel uitmaken. Naast een demonstratie van de Nederlandse, mobiele TACTIS-tanksimulator, die de ministers uitprobeerden, was er ook ruimte voor een ontmoeting met de Duitse en Nederlandse militairen.

Duitsland en Nederland gaan de digitale integratie van landstrijdkrachten verder onderzoeken en ontwikkelen. Daarvoor ondertekenden minister Bijleveld en haar Duitse collega Ursula von der Leyen vanmiddag een intentieverklaring.

Minister Bijleveld en haar Duitse collega Ursula von der Leyen tekenen de intentieverklaring tegen de achtergrond van een Leopard 2A6-gevechtstank.
De ministers tekenen de intentieverklaring tegen de achtergrond van een Leopard 2A6-gevechtstank.

Vertrouwen

Bijleveld noemde de Duits-Nederlandse samenwerking in een eenheid het voorbeeld van 'smart international defense'. "Soldaten van 2 landen, verenigd in een bataljon. Ze vormen zelfs gezamenlijk de bemanning van een tank", zei ze. De bewindsvrouw benadrukte dat het niet gaat om verschillen in cultuur, taal en omgangsvormen, maar om vertrouwen. "Vertrouwen in elkaars materieel. Vertrouwen in elkaars opleiding. Vertrouwen in elkaar. En ook het vertrouwen dat we op dezelfde manier tegen de wereld aankijken."

Nieuwe dimensie

Minister Von der Leyen zei dat de Duitse en Nederlandse strijdkrachten de afgelopen jaren voor Europese begrippen ongekend nauw zijn gaan samenwerken. "We willen dat onze landstrijdkrachten ook bij digitalisering nauw samenwerken, zodat we ook op het gebied van cyber en simulatie schouder aan schouder samenwerken. Dat geeft aan onze samenwerking, die al 20 jaar bestaat een nieuwe dimensie."

Sterke punten

Ze noemde meer samenwerkingsprojecten zoals de supersnelle reactiemacht van de NAVO, de VJTF en het project military mobility. Dat laatste moet het mogelijk maken dat militaire transporten ongehinderd grenzen kunnen passeren. "Wij vertrouwen elkaar", vatte zij de Duits-Nederlandse samenwerking samen. "En we accepteren elkaar met ieders eigenaardigheden. Sterker nog: We zien de sterke punten van elkaar als kans." Ze citeerde Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen: "We combineren Duitse grondigheid met Nederlands improvisatievermogen. Een uitstekend verband."