Weekoverzicht Defensieoperaties (video)

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Wijnen en de krijgsmachtadjudant Nico Spierenburg brachten een bezoek aan de militairen van de Capacity Building Mission Iraq in Erbil. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 8 tot en met 15 mei 2018.

Hoge militair spreekt collega's toe.
Luiternant-generaal Wijnen tijdens zijn bezoek aan Irak.

Na aankomst in het gebied was er een ontspannen meet and greet met militairen in de Dutch Corner op Camp Stephan. Tijdens de gesprekken kreeg de P-CDS een positieve indruk van de gedrevenheid waarmee de trainers zich aan hun taak kwijten. Hij benadrukte namens de CDS het belang van de inzet in Koerdistan waar Nederland een waardevolle bijdrage levert aan de opleiding van Peshmerga.

De Special Operation Forces (SOF) zijn in Erbil begonnen met de voorbereidingen op terugkeer naar Nederland. De Nederlandse SOF-bijdrage in Bagdad en een resterend trainingsteam in Noord-Irak blijven actief in het gebied.

Jachtvlieger in cockpit F-16.
Een Nederlandse jachtvlieger in zijn cockpit vlak voor vertrek.

Jordanië

Nederlandse F-16’s vielen tijdens 2 missies ter ondersteuning van grondtroepen een ISIS hoofdkwartier en ISIS-strijders aan. Dat gebeurde in de buurt van Abu Kamal in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië.

De jachtvliegtuigen ondersteunden afgelopen week de grondtroepen tijdens 10 missies in de strijd tegen ISIS in de provincie Deir al Zour in Oost-Syrië. Bij 2 missies werden wapens ingezet.

Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijdkrachten. Die leren gebieden te beveiligen. Afgelopen week stonden wapenhandelingen, medische verzorging, oorlogsrecht en civiel-militaire samenwerking op het programma. Bijzonder is dat de door de coalitie opgeleide instructeurs nu zelf een deel van de opleiding verzorgen.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Britse medici.

Nederlandse CV90 in Litouwen.
Een Nederlandse CV90 tijdens de oefening.

Litouwen

Afgelopen week hielp de electronic warfare-eenheid bij een oefening van de Litouwse Griffin Brigade. Doel was de Litouwse collega's meer bewust te maken van de gevaren van elektronische oorlogsvoering en de noodzaak van beveiligd communiceren tijdens hun optreden.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif
 • De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali verzamelt inlichtingen voor de Minusma-missie.
 • Patrouilleschip Zr.Ms. Holland, met een NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord, is stationsschip in het Caribisch gebied. Daar voert het schip counterdrugsoperaties en kustwachttaken uit. Ook levert het in voorkomend geval humanitaire hulp.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept het voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt het de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan de missies UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan de VN-missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota) -programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda, Burkina Faso en Niger.
 • Defensie nam met joint support ship Zr.Ms. Karel Doorman, dat een Cougar-transporthelikopter aan boord heeft, deel aan de NAVO-operatie Sea Guardian in de Middellandse Zee. De operatie helpt terrorisme in de regio tegen te gaan en bevordert de dialoog met landen rond de Middellandse Zee.

Video: terugblik op Sea Guardian

Missie Operation Sea Guardian Karel Doorman

Operaties/acties binnenland:

 • De marine, land- en luchtmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 42 explosieven onschadelijk.